Руският президент Владимир Путин определи смъртта на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални като тъжно събитие, съобщава "Интерфакс".

Путин за първи път коментира смъртта на опозиционния политик и за първи път публично произнася името на Навални.

"Що се отнася до г-н Навални, да, той почина. Това винаги е тъжно събитие", каза той на пресконференция след резултатите от президентските избори. "За съжаление се случи. Нищо не може да се направи. Такъв е животът", каза Путин за смъртта на Навални.

В същото време Путин отбеляза, че "имахме и други случаи, когато хора в затвора умираха". Това не се ли е случвало в САЩ? Случвало се е, и то неведнъж", обърна се той към американски журналист, който зададе въпрос за смъртта на Навални.

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Да свалим родовите очила и да сме подготвени за най-лошия сценарий

Ръководителят на Руската федерация потвърждава, че няколко дни преди смъртта на Алексей Навални му е било предложено да го размени за руснаци, държани в чужди затвори, и той се е съгласил с това. 

"Няколко дни преди Навални да почине, някои колеги - не служители на администрацията, а някои хора - ми казаха, че има идея да го разменим за някои хора, които са в затвори в западни страни", каза той. Може да ми вярвате, може и да не: човекът, който говори с мен, още не беше довършил изречението си, но аз казах: "Съгласен съм", продължи Путин.

В същото време той подчерта, че е съгласен на това при едно условие.

"Ще го сменим, за да не се връща. Нека си седи там", каза Путин.

"По пладне срещу Путин": Хиляди руснаци протестираха мирно пред секциите

"По пладне срещу Путин": Хиляди руснаци протестираха мирно пред секциите

Политическото завещание на Алексей Навални

След смъртта на Навални съратници и членове на Антикорупционния фонд обявиха, че са се водили преговори за размяната му, но думите на руския президент са първо и единствено засега потвърждение на тази информация. Недиректно се изказаха тогава предположения, че от обратната страна на размяната е стоял Вадим Красиков, офицер от ФСБ, който излежава присъда в германски затвор за убийство на чеченски опозиционер.

Едновременно с това на пресконференцията си Владимир Путин не каза нищо за Евън Гершкович, въпреки че лежащия в руски арест журналист бе част от въпроса.

Владимир Путин - вечният президент на 145 милиона руснаци

Владимир Путин - вечният президент на 145 милиона руснаци

В продължение на две десетилетия и половина руснаците не познават друг лидер освен Владимир Владимирович Путин

Припомняме, че на много места в Русия и по света провеждането на президентските избори премина с акции, посветени на Навални. 

В Берлин Юлия, вдовицата на Навални, се появи в руското посолство, за да участва в протестното събитие там заедно с Кира Ярмиш, говорител на Навални. Други присъстващи руснаци ръкопляскаха и скандираха името й.

В София граждани, недоволни от сегашното управление, проведоха импровизирани избори с бюлетини за мира или войната в непосредствена близост до Руското посолство, предаде БГНЕС. На бюлетината за мир бе изобразена фигурата на Навални, а на бюлетината за война-тази на Путин.

Според резултатите Путин печели убедително изборите с над 87% от гласовете.