Европейският съюз наложи санкции на девет лица, сред които двама руски командири, замесени във войната в Украйна, и три организации, които блокът смята за отговорни за сексуално насилие и други нарушения на правата на жените, съобщава "Ройтерс".

Това е първият път, в който ЕС издава пакет от санкции, насочен към извършителите на сексуално насилие, използвайки правомощията, въведени през 2020 г., за наказване на нарушителите на човешките права.

Под ударите на санкциите попадат също двама полицейски служители в Москва, двама талибански служители и други в Мианмар и Южен Судан. В списъка е включен и иранският затвор за жени "Карчак".

Всички санкционирани ще станат ясни след публикуването на черния списък в официалния вестник на блока по-късно през деня, в навечерието на Международния ден на жената.

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

32-годишният мъж ще бъде съден задочно

"Чрез налагането на тези санкции изпращаме ясно послание към извършителите, че няма да им се размине за извършените престъпления. Тези ужасяващи, нечовешки действия имат последствия. Това е и послание към жертвите: ЕС ще ви подкрепи, където и да сте по света", заяви нидерландският външен министър Вопке Хоекстра.

Мерките включват замразяване на всякакви активи, които целевите лица и организации държат в ЕС, както и забрана за пътуване в рамките на общността. На компаниите в ЕС е забранено да предоставят услуги на санкционираните физически и юридически лица.

Имената на санкционираните руски командири са Николай Кузнецов и Рамил Ибатулин.

Посочва се, че Кузнецов "е бил част от незаконното нахлуване на Русия в Украйна и членове на неговия отряд систематично са участвали в актове на сексуално насилие и изнасилване в Украйна през март/април 2022 г.".

Съгласно документа на ЕС Ибатулин пък е ръководел дивизия, чиито членове "извършиха актове на сексуално и основано на пола насилие срещу украинското цивилно население".

ЕС налага още санкции на Иран

ЕС налага още санкции на Иран

Заради репресиите срещу протестиращи