Европейската комисия иска да създаде постоянен резерв от основни лекарства и медицинско оборудване за справяне с недостига, който дълги години преследва ЕС и се влоши с пандемията COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Запасите ще бъдат финансирани от нов здравен бюджет на стойност 9,4 милиарда евро, който изпълнителната комисия на ЕС предложи в сряда. 

Резервът ще допълни спешните запаси от 380 милиона евро, създадени в началото на пандемията COVID-19, след като много държави от 27-членния блок се сблъскаха с остър недостиг на маски за лице, тестови комплекти, респиратори, лекарства за интензивно лечение и други жизненоважни продукти.

ЕС се стреми да съхранява дезинфектанти, тестови и диагностични реактиви, защитни средства и основни лекарства, съгласно документ на ЕС.

Допълнителното финансиране, което трябва да бъде одобрено от правителствата и законодателите на ЕС, също ще се използва за придобиване на ваксини, които често не достигат в ЕС и се произвеждат предимно извън блока.

Комисията заяви, че иска да предложи стимули за фармацевтичните компании да разработват и произвеждат ваксини в Европа и да преместят производствения капацитет на лекарствата и техните химически съставки, които сега се внасят предимно от Индия и Китай.

Депутатите от ЕС призоваха за сасубсидии за насърчаване на преместването, но здравният комисар Стела Кириакидес отказа да коментира въпроса в четвъртък.

Тя каза, че стимулите ще бъдат разгледани в предложенията за фармацевтична стратегия на ЕС, която предстои в края на годината - график, който озадачава индустрията с оглед на рисковете от втора вълна на епидемията през есента.

В проектодоклад европарламентът също така призова за създаването на едно или повече "европейски нестопански фармацевтични предприятия" за производство на приоритетни лекарства.

Съединените щати също се стремят да изградят способността да произвеждат лекарства и техните суровини на своя територия, след като пандемията показа зависимостта на индустрията от Китай и Индия.

ЕК отделя 750 млрд. евро за "Следващото поколение ЕС"*

ЕК отделя 750 млрд. евро за "Следващото поколение ЕС"*

Общата "финансова огнева мощ" на бюджета на ЕС ще достигне близо 2 трилиона евро