Очаква се в сряда ЕС да одобри план за използване на печалбите, генерирани от инвестиране на замразени руски активи, за закупуване на оръжия за Украйна, пише "Политико".

Посланиците, които се срещат в Брюксел в сряда, вероятно ще дадат зелена светлина, след като Белгия сигнализира за промяна на начина, по който третира данъчните приходи върху паричните средства - последната голяма пречка за сделката.

Печалбите, генерирани от инвестирането на активи на Русия, замразени в Белгия са на стойност между 2,5 и 3 милиарда евро годишно.

В разговори във вторник белгийското правителство сигнализира, че от 2025 г. ще насочи данъчните приходи от печалбите в общ фонд на ЕС или Г-7 за Украйна. Данъчните приходи възлизат на 1,7 милиарда евро през 2024 г.

Това се случва, след като САЩ и няколко страни от ЕС, водени от Германия, оказаха натиск върху белгийското правителство да предаде парите на Украйна.

Инициативата е отделна от по-мащабният натиск от страна на САЩ за конфискуване на активите в тяхната цялост в подкрепа на Украйна, ход, който се отхвърля от най-големите правителства в ЕС поради опасения за правни и финансови последствия от нестабилност.

EK дава на Украйна три милиарда евро приходи от замразените руски активи

EK дава на Украйна три милиарда евро приходи от замразените руски активи

Отделно Белгия ще предостави около 1,5 млрд. евро

"Белгийското федерално правителство е готово да обмисли доброволно споразумение от фискалната 2025 година нататък с ЕС/Г-7 за прехвърляне на неочакваното национално корпоративно облагане от замразени руски суверенни активи", се казва в изявление на белгийското правителство, цитирано от "Политико".

Служител на белгийското правителство каза, че страната ще предаде данъчните приходи на Украйна, при условие че други страни от ЕС и Г-7, притежаващи руски активи, направят същото.

Белгия трябва да играе значителна роля, тъй като базираният в Брюксел депозитар на ценни книжа Euroclear държи по-голямата част от замразените активи на Русия в Европа. Страната също така координира преговорите на ниво ЕС, тъй като държи ротационното шестмесечно председателство на Съвета.

Досега Белгия вземаше данъчни приходи и изпращаше парите независимо в Украйна чрез национален фонд. Белгийското правителство твърди, че голяма част от парите, събрани от данъци са били предназначени за закупуване на оръжия за Украйна.

Но дипломати от ЕС частно обвиниха страната в счетоводен трик, като на практика са преброили двойно нейните вноски за Украйна.

В друга отстъпка в последния момент Белгия също така намали таксата, която Euroclear ще начислява за обработка на замразените активи до 0,5 процента - освобождавайки допълнителни пари за Украйна.

Последният текст от плана на ЕС предлага на неутрални страни , като Австрия, Ирландия, Малта и Кипър, възможността да се откажат от закупуването на оръжия - евентуално осигурявайки тяхната подкрепа за сделката. Тези страни могат да се ограничат до предоставяне на хуманитарна помощ.

"Шансовете за намиране на консенсус ... са добри", каза дипломат от ЕС.

Споразумение в сряда ще проправи пътя за ЕС да изпрати парите на Украйна през юли.

Русия готова да отговори със същото, ако Западът конфискува замразените й активи

Русия готова да отговори със същото, ако Западът конфискува замразените й активи

Законът в Русия трябва да бъде променен, за да позволи конфискации на активи в полза на държавата