Европейският съюз "категорично се противопоставя" на решението на САЩ да възобнови изпълнението на смъртни присъди на федерално равнище след 17 години. Това обяви говорителят на шефа на външната политика на ЕС, цитиран от "Франс прес".

Американското правителство реши почти преди година да възобнови практиката на федералните екзекуции, последната от които беше извършена през 2003 г.

Върховният съд на САЩ позволи екзекуциите на федерално ниво

Върховният съд на САЩ позволи екзекуциите на федерално ниво

Решението означава, че правосъдното министерство ще може да поднови екзекуциите от следващия месец

Американските съдилища одобриха използването на пентобарбитал за смъртоносни инжекции през юни, а властите насрочиха четири екзекуции през юли и август.

"Призоваваме американската администрация да преразгледа това решение и да не продължава с федералните екзекуции, които е планирано да започнат на 13 юли", настоя говорителят на Жозеп Борел.

"Това решение противоречи на общата тенденция в САЩ и по света за премахване на смъртното наказание, по закон или на практика", продължава изявлението.

В него се казва, че ЕС е категорично против смъртното наказание "по всяко време и при всякакви обстоятелства" и че "ще продължи да работи за всеобщо премахване".

Практиката е "жестока, нечовешка и унизителна, несъвместима с неотменимото право на живот, което не представлява ефективна спирачка за криминално поведение и е необратимо".

Повечето наказателни дела в САЩ се разглеждат в щатските съдилища, но някои се разглеждат от федерални прокурори, като престъпления от омраза, някои особено тежки престъпления или такива, които се извършват във военни съоръжения или резервати на коренните американци.

През последните 45 години на федерално ниво са екзекутирани само трима души, включително Тимъти Маквей през 2001 г., който е отговорен за бомбения атентат в Оклахома Сити, при който загинаха 168 души през 1995 г.

Според проучвания на общественото мнение подкрепата за смъртното наказание е намаляла през последните години, като е спаднала до около 54 процента от 80 процента в началото на 1990-те години.

Само няколко щата, главно в южната част на САЩ, все още извършват екзекуции. 22 души са били екзекутирани през 2019 година.