Европейският съюз трябва да заведе дело срещу Китай пред Международния съд в Хага, ако Пекин наложи новия закон за сигурност на Хонконг, реши Европейският парламент, като също призовава блока да използва икономически лостове за разубеждаване на Китай, съобщава "Ройтерс".

Правителствата на ЕС вече изразиха сериозна загриженост относно китайския закон за сигурност за Хонконг, който демократичните активисти, дипломатите и някои бизнеси твърдят, че ще застрашат полуавтономния му статус и ролята му на глобален финансов център.

Законът за националната сигурност в Хонконг няма да се прилага със задна дата

Законът за националната сигурност в Хонконг няма да се прилага със задна дата

Пекин трябва да има юрисдикция върху повечето сериозни случаи

В резолюция Европейският парламент гласува 565 "за", 34 "против", с 62 гласа "въздържал се", за да протестират срещу закона за сигурност, за който Европа, Австралия и Съединените щати твърдят, че ще накърнят принципа "една държава, две системи", който управлява автономията на Хонконг.

Европейският парламент "призовава ЕС и неговите държави-членки да обмислят, в случай че се приложи новият закон за сигурността, да заведат дело пред Международния съд", се казва в резолюцията, като се позовава на най-висшия правен орган на ООН и основава в Хага.

Ю Венце, говорител на Комисията по външни работи на Националния народен конгрес, китайския парламент, изрази твърдо противопоставяне на резолюцията на ЕС, която според него сериозно изкриви фактите и представлява открита намеса в делата на Хонконг, съобщи държавната информационна агенция "Синхуа" в събота.

Китай остро предупреждава САЩ за "злобната" им и "подмолна" намеса в суверенитета и сигурността

Китай остро предупреждава САЩ за "злобната" им и "подмолна" намеса в суверенитета и сигурността

В противен случай Китай ще реагира решително и САЩ ще понесе всички произтичащи от това последствия

Резолюциите на Европейския парламент са необвързващи, но политическите сигнали, които предоставят, могат да насочват политиката. Резолюцията също призова ЕС да разгледа възможните икономически санкции срещу Китай.

Парламентът "вярва, че ЕС трябва да използва своите икономически лостове, за да оспори икономическите средства на Китай в борбата с правата на човека", се казва в резолюцията.

Ръководителите на европейските институции и китайският премиер Ли Къцян са готови да проведат видеосреща на върха в понеделник.

ЕП предлага Китай да бъде изправен пред Международния съд за Хонконг

ЕП предлага Китай да бъде изправен пред Международния съд за Хонконг

Евродепутатите ще обсъдят казуса следващия вторник