Съветът на Европейския съюз обяви решението си да удължи санкциите срещу Русия заради дестабилизацията на Украйна с шест месеца.

"Днес Съветът реши да удължи санкциите, насочени към конкретни икономически сектори на Руската федерация, за още шест месеца, до 31 януари 2022 г. Решението на Съвета следва последната оценка на състоянието на изпълнение на споразуменията от Минск - първоначално предвидено да се случи до 31 декември 2015 г. - на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г.", се казва в прессъобщението на Съвета на ЕС.

В светлината на факта, че споразуменията от Минск не се прилагат изцяло от Русия, лидерите на ЕС единодушно решиха да удължат наложените икономически санкции срещу страната.

ЕС решава за санкциите срещу Русия без обсъждане

ЕС решава за санкциите срещу Русия без обсъждане

Вече бяха одобрени на 24 юни

Както се припомня, икономическите санкции бяха въведени за първи път на 31 юли 2014 г. в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Те бяха подсилени през септември 2014 г., а през март 2015 г. Европейският съвет се договори да обвърже продължителността им с пълното прилагане на споразуменията от Минск.

"Санкциите ограничават достъпа до първични и вторични капиталови пазари в ЕС за някои руски банки и компании и забраняват форми на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции. Мерките също така забраняват прекия или непрекия внос, износ или трансфер на всички свързани с отбраната материали и установяват забрана за стоки с двойна употреба за военна употреба или военни крайни потребители в Русия. Санкциите допълнително ограничават достъпа на Русия до някои чувствителни технологии, които могат да бъдат използвани в руския енергиен сектор, например при добива и проучването на петрол", се казва в прессъобщението.

В допълнение към икономическите санкции, ЕС въведе различни видове мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и град Севастопол и умишлената дестабилизация на Украйна. Те включват: дипломатически мерки, индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничения за пътуване) и специфични ограничения върху икономическите отношения с Крим и Севастопол.