Кампанията на Европейския съюз за ваксинация срещу коронавируса трябва да бъде в състояние да имунизирна "всички, които се нуждаят" до края на лятото или може би по-рано. Това обяви еврокомисар, цитиран от "Франс прес".

Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон обяви, че е уверен, че "до края на лятото, а се надявам още по-скоро, всички, които трябва да бъдат ваксинирани, ще бъдат".

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция признава значителни недостатъци във ваксинационната политика на ЕС, но критикува опитите за отделяне

ЕС се сблъска с остри критики заради забавянията при ваксинациите, отчасти заради проблеми в производството, докато други страни като Израел, Великобритания и САЩ са много по-бързи.

Изказвайки се в Рим след разговори с италианския министър на икономическото развитие Джанкарло Джорджети, Бретон отбеляза, че бил "много впечатлен" от това как фармацевтичните компании са успели да ускорят производството на ваксини.

"Проблемът вече не е за (имането на достатъчно) ваксини, в Европа имаме много налични ваксини", увери френският еврокомисар, който е бивш бизнесмен.

ЕС започна преглед на "Спутник V", Москва обеща ваксини за 50 млн. европейци

ЕС започна преглед на "Спутник V", Москва обеща ваксини за 50 млн. европейци

Ваксината може да действа като мост между Русия и ЕС

В интервю за италианския ежедневник "Кориере дела сера" Бретон заяви, че страните от ЕС са получили 43 млн. дози, но все още не са използвали около 30 процента от тях.

Според еврокомисаря до края на годината ЕС ще може да произвежда 2-3 млрд. дози ваксини годишно, надвишавайки производствения капацитет на САЩ, Китай и Русия.

Еврокомисарят призова за единство на ЕС, след като няколко страни членки на Общността, включително Словакия, Унгария, Дания и Австрия, тръгнаха на своя глава и късайки с Брюксел да си набавят ваксини от Израел, Китай или Русия.

"Нито една страна не може да има автономна стратегия за ваксинация... всички зависим една от друга", настоя Бретон.

Чехия е втората държава от ЕС, поръчала китайска ваксина

Чехия е втората държава от ЕС, поръчала китайска ваксина

Не е ясно колко дози са поръчани