Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) в преговорите по ядрената програма на Иран предупреди в петък, че времето за дипломация изтича, съобщи ДПА.

"Нямаме месеци, по-скоро имаме седмици, за да постигнем споразумение", каза Енрике Мора в края на последния кръг от преговори във Виена.

Мора координира непреките преговори между Иран и САЩ, с участието на Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай.

Всички тези държави бяха и страни по знаковото споразумение, което Вашингтон изостави през 2018 г., когато Доналд Тръмп беше президент. Той го нарече "най-лошата сделка някога".

Сделката отмени мащабните икономически санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената му дейност. Санкциите на САЩ бяха наложени отново, след като Тръмп се оттегли и Иран започна постоянно да нарушава неговите условия.

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

САЩ обявиха вчера, че ще бъдат принудени да окажат натиск върху Иран, ако проточи преговорите

Преговорите за съживяването му при президента Джо Байдън се водят пристъпи и започват от април, с малък публичен напредък.

Според европейските преговарящи през последните няколко дни има "известен технически напредък" в преговорите.

Противно на пакта от 2015 г., Иран в момента произвежда уран, който е почти оръжейен, и изследва ядрени технологии, които имат както мирни, така и военни цели.

Според европейските дипломати разкъсаната сделка за предотвратяване на иранските ядрени оръжия може да стане напълно безполезна само за няколко седмици.

САЩ и Израел обсъждат военни учения за най-лошия сценарий относно Иран

САЩ и Израел обсъждат военни учения за най-лошия сценарий относно Иран

Ако дипломацията се провали

Преговорите бяха подновени в края на ноември след дълга пауза.

Нови ирански преговарящи за президента Ебрахим Раиси, който е на поста от август, дойдоха във Виена и призоваха санкциите да отпаднат, преди да предприемат някакви ядрени стъпки. Другите страни искат едновременни или поетапни стъпки от Вашингтон и Техеран.