Очаква се по-късно днес военните министри на САЩ и Израел да обсъдят евентуални военни учения, които ще подготвят най-лошия сценарий за унищожаване на ядрените съоръжения на Иран, ако дипломацията се провали и ако ръководителите на техните страни поискат това. Това е разкрило високопоставено американско длъжностно лице пред "Ройтерс".

Планираните разговори на САЩ с гостуващия израелски министър на отбраната Бени Ганц следват брифинг на 25 октомври от ръководителите на Пентагона до съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан относно пълния набор от налични военни варианти, за да се гарантира, че Иран няма да може да произведе ядрено оръжие, уточни пожелалото да остане анонимно длъжностно лице.

Иран отрича да иска ядрени оръжия, твърдейки, че иска да овладее ядрената технология за мирни цели.

Израел поиска "твърда позиция" от света спрямо Иран

Израел поиска "твърда позиция" от света спрямо Иран

По повод преговорите за ядрената сделка

Подготовката на САЩ и Израел, за която не е съобщавано по-рано, подчертава безпокойството на Запада относно трудните ядрени преговори с Иран, за които президентът Джо Байдън се надяваше да възродят ядреното споразумение от 2015 г., изоставено от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Ала американски и европейски официални представители изразиха тревога след разговорите миналата седмица от широките искания на новото, твърдолинейно правителство на Иран, засилвайки подозренията на Запада, че Иран играе за време, докато придвижва напред ядрената си програма.

Американското длъжностно лице е отказало да предостави подробности за потенциалните военни учения.

Китай: Има прогрес в ядрените преговори с Иран

Китай: Има прогрес в ядрените преговори с Иран

САЩ са скептични

"Ние сме в това неприятно положение, защото ядрената програма на Иран напредва до точка, отвъд която няма каквато и да е конвенционална обосновка", отбеляза длъжностното лице, въпреки че все още изразява надежда за дискусии.

Посолството на Израел във Вашингтон и мисията на Иран към ООН не са отговорили на искания за коментар.

Ганц, в публикация в "Туитър", след като замина за САЩ, написа: "Ще обсъдим възможни начини на действие, за да гарантираме прекратяването на опита на Иран да навлезе в ядрената сфера и да разшири дейността си в региона." Той не даде подробности.

Ядрените преговори трябва да бъдат възобновени днес според представителя на ЕС, който председателства преговорите, а специалният пратеник на САЩ за Иран планира да се присъедини към тях през уикенда.

САЩ: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

САЩ: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

Напрежение около ядрената сделка с Техеран

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи миналата седмица, че Иран е започнал процеса по обогатяване на уран до 20% чистота с една каскада, или клъстер, от 166 усъвършенствани машини IR-6 в завода си Фордо, който е вкопан в планина, което го прави по-труден за атакуване.

Споразумението от 2015 г. разхлаби санкциите срещу Иран, но наложи строги ограничения върху дейностите му по обогатяване на уран, като удължи времето, необходимо му за производството на достатъчно делящ се материал за ядрено оръжие, ако избере да го направи, до поне една година от около два до три месеца. Повечето ядрени експерти казват, че този период сега е значително по-кратък.

Подчертавайки колко силно е ерозирано споразумението, то изобщо не позволява на Иран да обогатява уран във Фордо, камо ли с усъвършенствани центрофуги.

Израел пришпорва световните сили незабавно да спрат ядрените преговори с Иран

Израел пришпорва световните сили незабавно да спрат ядрените преговори с Иран

Израелският премиер разговаря с държавния секретар на САЩ

Тъй като ядрените ползи от споразумението вече са сериозно компрометирани, някои западни представители казват, че остава малко време, преди основата на споразумението да бъде повредена и да не може да бъде поправена.

Такива учения на САЩ и Израел биха могли да адресират призивите на Денис Рос, бивше високопоставено американско длъжностно лице и експерт по Близкия изток, и други, за да сигнализират открито на Иран, че САЩ и Израел все още са сериозни за предотвратяване на получаването на ядрено оръжие.

"Байдън трябва да разубеди Иран от идеята, че Вашингтон няма да действа военно и ще спре Израел да го направи", написа Рос миналия месец.

Рос дори предложи, че САЩ може би трябва да сигнализират за готовност да дадат на Израел разрушаващата бункери Massive Ordnance Penetrator, бомба, тежаща около 13 600 кг.

Попитан за такива коментари относно възпирането, високопоставеният служител на САЩ подчерта: "Когато президентът Байдън заявява, че Иран никога няма да получи ядрено оръжие, имам предвид, че той го има предвид."

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

САЩ обявиха вчера, че ще бъдат принудени да окажат натиск върху Иран, ако проточи преговорите