Израелският министър-председател Нафтали Бенет призова в неделя световните сили да заемат твърда позиция спрямо Иран в преговорите, целящи съживяване на международното ядрено споразумение. Това предаде Асошиейтед Прес.

Израел наблюдаваше със загриженост срещата на световните сили с Иран във Виена, проведена с надеждата да се възстанови разваленото споразумение от 2015 г. Миналата седмица при подновяването на преговорите Иран предложи всичко, обсъждано в предишните кръгове на дипломатически срещи, да бъде предоговорено. Непрекъснатият напредък на Иран в ядрената му програма допълнително повиши залозите.

Първоначалното споразумение, прието по времето на тогавашния американски президент Барак Обама, предостави на Иран така необходимото облекчение от тежките икономически санкции в замяна на ограничаване на ядрените му дейности. Но президентът Доналд Тръмп, със силната подкрепа на Израел, се оттегли от сделката през 2018 г., което доведе до нейното разваляне.

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

САЩ обявиха вчера, че ще бъдат принудени да окажат натиск върху Иран, ако проточи преговорите

Преговорите във Виена миналата седмица бяха възобновени след повече от петмесечно прекъсване и бяха първите, в които участва новото твърдолинейно правителство на Иран.

"Призовавам всяка страна, която преговаря с Иран във Виена, да заеме твърда позиция и да даде ясно да се разбере, че Иран не може да обогатява уран и едновременно с това да преговаря. Иран трябва да започне да плаща цена за своите нарушения", заяви Нафтали Бенет пред кабинета си в неделя.

След провала на сделката Иран ускори ядрените си дейности. Сега страната обогатява количества уран с чистота до 60% - малка крачка от нивата на обогатяване на уран за ядрени оръжия от 90%.

Атака на Израел срещу Иран ще взриви Близкия изток

Атака на Израел срещу Иран ще взриви Близкия изток

През последните дни Израел извърши военни маневри в Червено море, а Обединените арабски емирства и Бахрейн изразяват опасенията си от възможни израелски удари срещу Иран