Позицията на Иран относно преговорите по ядрената му програма остава непроменена - вдигане на санкциите. Това потвърди иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян при старта на новия кръг от преговори в австрийската столица Виена, съобщи The Hill.

Той обяви, че няма начин да се върне към ядреното споразумение от 2015 г., освен ако Съединените щати не отменят санкциите от ерата на Тръмп, наложени, след като бившият президент изтегли страната си от пакта през 2018 г.

Припомняме, че САЩ обявиха вчера, че ще бъдат принудени да окажат натиск върху Иран, ако проточи преговорите във Виена за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма. Това съобщи пред Би Би Си специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Иран Робърт Мали.

Евротройката: Иран е на крачка от атомната бомба

Евротройката: Иран е на крачка от атомната бомба

Напрежение преди началото на преговорите

"Ако Иран смята, че може да използва това време, за да получи допълнителен лост, а след това, връщайки се на масата за преговори, да каже, че се нуждаят от по-добри условия, това няма да работи. Ние няма да се съгласим на това с нашите партньори", каза тогава Мали.

Това е ясен сигнал, че Белият дом се страхува, защото Техеран може да забави диалога, като същевременно ускори ядрената си програма.

Във Виена, от април до юни 2021 г., се проведоха шест кръга от преговори между всички страни, участващи в ядрената сделка (Иран, Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция), както и от Съединените щати по проблема за възстановяване на иранската ядрено споразумение в оригиналния му вид.

В края на юни преговарящите си взеха почивка. Преговорите в австрийската столица трябва да бъдат подновени на 29 ноември на ниво политически директори на участващите страни. В събота започнаха неофициалните консултации между участниците в преговорния процес.

САЩ плашат Иран с твърд подход

САЩ плашат Иран с твърд подход

Белият дом не иска протакане на преговорите във Виена

Припомняме, че по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.