Израел прикани световните сили незабавно да спрат ядрените преговори с Иран, позовавайки се на съобщението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че Техеран е започнал да произвежда обогатен уран с по-модерни центрофуги, предаде "Ройтерс".

"Иран провежда ядрен шантаж като тактика за преговори и на това трябва да бъде отговорено с незабавното спиране на преговорите и прилагането на твърди стъпки от страна на световните сили", е настоял израелският премиер Нафтали Бенет в разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Блинкън обсъдил с Великобритания, Франция, Германия и Русия сделката с Иран

Блинкън обсъдил с Великобритания, Франция, Германия и Русия сделката с Иран

Белият дом засилва натиска

МААЕ съобщи вчера, че Иран е започнал процеса на обогатяване на уран до чистота до 20% с една каскада, или клъстер, от 166 усъвършенствани машини IR-6 в завода си Фордо, който е вкопан в планина.

Иран и големите сили се опитват в преговорите във Виена да възродят споразумението от 2015 г., съгласно което Техеран ограничи ядрената си програма в замяна на разхлабване на икономическите санкции на САЩ, ЕС и ООН. САЩ се оттеглиха от споразумението през 2018 г., по време на администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп, а Иран отговори, като наруши ограниченията на споразумението.

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

САЩ обявиха вчера, че ще бъдат принудени да окажат натиск върху Иран, ако проточи преговорите

Израелско официално лице е уточнило, че Бенет е казал на Блинкън за възраженията си срещу каквато и да е отмяна на санкции срещу Иран, особено по силата на временно споразумение, което на практика би означавало "огромен поток от средства към иранския режим".

Съгласно споразумението от 2015 г. не трябва да се извършва никакво обогатяване на уран във Фордо. Досега Иран произвеждаше обогатен уран там с машини IR-1 и обогати с някои IR-6, без да запазва продукта.

САЩ плашат Иран с твърд подход

САЩ плашат Иран с твърд подход

Белият дом не иска протакане на преговорите във Виена

Във видео интервю днес за израелския новинарски сайт YNet израелският министър на отбраната Бени Ганц изрази увереност, че президентът на САЩ Джо Байдън ще изпълни обещанието да не позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

"Не смятам, че сме сами. Мисля, че винаги трябва да подготвим варианта за момента, в който може да се окажем сами", отбеляза той и подчерта: "Отново казвам, атака (срещу Иран) е вариант. Не е задължително да е първият."

Атака на Израел срещу Иран ще взриви Близкия изток

Атака на Израел срещу Иран ще взриви Близкия изток

През последните дни Израел извърши военни маневри в Червено море, а Обединените арабски емирства и Бахрейн изразяват опасенията си от възможни израелски удари срещу Иран