Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди във вторник с външните министри на Великобритания, Германия и Франция ситуацията на руско-украинската граница и преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс след срещата им в кулоарите на среща на ръководителите на външните служби на страните членки на НАТО в Рига.

Както се посочва в разпространено писмено изявление, шефът на американската дипломация е обсъдил със своите колеги "заплахи за Европа, включително опасенията на Русия относно Украйна".

"Държавният секретар и външните министри също обсъдиха своите опасения относно ядрената програма на Иран и усилията за постигане на взаимно връщане между САЩ и Иран към придържането към ядрената сделка по време на преговорите, които текат във Виена", каза Нед Прайс.

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

Иран преговаря по ядрената програма при отменени санкции

САЩ обявиха вчера, че ще бъдат принудени да окажат натиск върху Иран, ако проточи преговорите

Припомняме, че по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.

Във Виена, от април до юни 2021 г., се проведоха шест кръга от преговори между всички страни, участващи в ядрената сделка (Иран, Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция), както и от Съединените щати по проблема за възстановяване на иранската ядрено споразумение в оригиналния му вид.