Външните министри на ЕС постигнаха съгласие да наложат санкции на отговорните за насилието в Украйна, обяви външният министър на Италия Ема Бонино.
Санкциите включват визова забрана и замразяване на активите за лицата, които са отговорни за кръвопролитията. „Решението ще бъде приложено много бързо", добави тя.

Заседанието на европейските топ дипломати продължава и се очаква те да излязат с единна позиция по-късно тази вечер. Според информация на „Глобал поуст", в изтекъл проект на резолюцията на 28-те се споменава и налагане на оръжейно ембарго.

Днес външните министри от ЕС и украинският президент Виктор Янукович обсъдиха „пътна карта" за излизане от кризата, която трябва да бъде приета от опозицията и правителството, разкри източник от германската делегация.

Топ дипломатите на Франция, Германия и Полша, които в момента са в Киев, предложиха съставяне на преходно правителство и предсрочни президентски избори като част от план за мирно уреждане на кризата, предаде ДПА. Планът включва също промяна на конституцията. Очаква се министрите да останат в Киев до петък.

Предстои да бъде изготвен списък на украинските политици, срещу които ще бъдат приложени санкции.

Украинското електронно издание Цензор.НЕТ съобщи, че от попадане в списъка са застрашени вътрешният министър Виталий Захарченко и министърът на правосъдието Елена Лукаш, но президентът Виктор Янукович вероятно няма да бъде включен в него.

Очаква се списъкът да бъда готов в рамките на близките два дни.