Европейският съюз стартира процедура по приемане на санкции срещу бившия президент на Тунис, съобщи източник от съюза, цитиран от РИА Новости.

По думите му, решението за замразяване на авоарите на бившия държавен глава, членовете на семейството му и неговото обкръжение е прието днес на експертно равнище в ЕС.

Санкциите ще бъдат окончателно гласувани на срещата на външните министри на страните от Евросъюза, които се събират за първи път през тази година на 31 януари.

Президентът на Тунис Зине ел Абидине Бен Али избяга от страната след безпрецедентни протести с искане за оставката му. Саудитска Арабия му предостави убежище, като преди това Франция отказа да го приеме.

Междувременно временното правителство на Тунис призна за законни всички забранени от предишните власти политически партии и обединения и обяви всеобща амнистия за политическите затворници.

„Днешното заседание на кабинета беше историческо. Достигнахме до пълно единство на мненията", заяви министърът на висшето образование Ахмед Ибрахим.

Временното правителство на националното единство беше сформирано в понеделник, като почти веднага след това опозицията се противопостави на присъствието в него на поддръжници на бившия президент Зине Ел Абидин Бен Али.

Няколко министри от опозицията подадоха оставка в знак на протест.