Европейският съюз изрази съжаление относно подписания от руския президент Владимир Путин указ за подкрепа на Донбас, като призова за отмяна на това решение. Това се посочва в изявление, публикувано от външнополитическата служба на ЕС.

Украйна с протестна нота до Русия заради указ на Путин за подкрепа на жителите на Донбас

Украйна с протестна нота до Русия заради указ на Путин за подкрепа на жителите на Донбас

Роптае срещу целенасочената политика на Русия за засилване на контрола в Донбас

На 15 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава в Русия сертификатите за произход на стоките, издадени в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), и ги допуска наравно с руските до държавни покупки. Документът също така отменя квотите за износ и внос за стоки, преместени от Русия в ДНР/ЛНР и обратно.

"ЕС изразява съжаление във връзка с подписания от президента Путин на 15 ноември указ. Указът е насочен към по-нататъшно отделяне на временно неконтролираните от украинското правителство територии на Донецк и Луганск, което противоречи на целите на Минските споразумения. Подобни едностранни мерки нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Призоваваме Русия да отмени това решение и да спре едностранните мерки, които провокират по-нататъшно изостряне на конфликта в Източна Украйна", настоява външнополитическата служба на ЕС.

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Известно е, че Русия предоставя военна подкрепа, наред с икономическа и социална помощ на Донбас