Руското външно министерство обвини Израел във вторник в подкрепа на "неонацистите" в Украйна, като допълнително ескалира спора, започнал, когато руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Адолф Хитлер има еврейски произход, предава Ройтерс.

Израел разкритикува Лавров в понеделник, заявявайки, че твърдението му - направено, когато говори за украинския президент Володимир Зеленски, който е евреин - е "непростима" лъжа, която омаловажава ужасите на нацисткия Холокост.

Лидери на няколко западни държави осъдиха коментарите на Лавров, а Зеленски обвини Русия, че е забравила уроците от Втората световна война.

Руското външно министерство заяви в изявление, че коментарите на израелския външен министър Яир Лапид са "антиисторически" и "обясняват до голяма степен защо настоящото израелско правителство подкрепя неонацисткия режим в Киев".

Москва повтори мнението на Лавров, че еврейският произход на Зеленски не пречи на Украйна да бъде управлявана от неонацисти.

"Антисемитизмът в ежедневието и в политиката не бива спиран, а напротив, се подхранва (в Украйна)", се казва в изявление.

Лавров направи твърдението по адрес на Хитлер по италианската телевизия в неделя, когато беше попитан защо Русия каза, че трябва да "денацифицира" Украйна, след като самият президент на страната Володимир Зеленски е евреин.

Израел изрази подкрепа за Украйна след руската инвазия през февруари, като внимава да не навреди на отношенията с Русия, мощен фактор в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции на руските олигарси.

Връзките обаче станаха по-обтегнати, като Лапид миналия месец обвини Русия, че е извършила военни престъпления в Украйна.

Израел многократно изрази подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Руската редакция на BBC цитира две израелски издания. Вестник The Jerusalem Post пише, че след изказването на Лавров Израел, който досега се опитваше да запази неутралитет по отношение на войната в Украйна, вече няма да може да го прави.

Макар че Израел е заинтересован да не се противопоставя открито на Владимир Путин, той е също толкова заинтересован да застане твърдо на страната на демократичния Запад и "свободния свят", като се противопостави на войната на Путин в Украйна", пише вестникът в своя анализ.

Друг израелски вестник "Хаарец" цитира коментари на Американския еврейски комитет: "Многократно сме говорили за необходимостта от денацификация - не в Киев, в Москва."

Израел ще изпрати каски и бронежилетки в Украйна

Израел ще изпрати каски и бронежилетки в Украйна

Те са предназначени само за цивилни спасители

Миналия месец Лапид обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, а Израел се съгласи да достави каски и жилетки на украинските спасителни служби, сигнализирайки за промяна в позицията си за предоставяне на такова оборудване.

Преди това Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия. Премиерът Нафтали Бенет каза, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Израел заяви, че е готов да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви пред ТАСС израелският посланик в Москва Александър Бен Цви.

Путин и Бенет обсъдиха Украйна и Иран

Путин и Бенет обсъдиха Украйна и Иран

Израелският премиер поиска гаранции за еврейските общности и се обяви срещу спорзумение с Техеран