Срещата на премиера на Израел Нафтали Бенет с руския президент Владимир Путин в руската столица Москва в събота е приключила след около три часа. Лидерите са обсъдили основно войната в Украйна, включително положението на еврейските общности.

Това съобщи Jerusalem Post, като цитира свой източник.

Освен това, Бенет и Путин са обсъдили преговорите с Иран, като Бенет отново е подчертал израелската позиция срещу връщането към ядреното споразумение от 2015 г. -  което е целта на преговорите във Виена.

Бенет е първият лидер, който се срещна с Путин, след като Русия нахлу в Украйна 10 дни преди това. Пътуването е предварително съгласувано със САЩ, Франция и Германия.

Премиерът е придружаван от израелския земеделски министър Зеев Елкин, който служи като преводач.

Путин гарантира на премиера на Израел денацификация на Украйна

Путин гарантира на премиера на Израел денацификация на Украйна

Путин разговаря и с премиера на Индия, на него обяснява, че украински сили използват индийски студенти като жив щит

Срещата идва, когато Израел се опитва да балансира значението на националната сигурност на координацията с Русия преди въздушни удари по ирански цели в Сирия, където руската армия е доминиращата сила, с най-силния стратегически съюз на Израел със САЩ и подкрепа за демокрацията и международния ред .

Бенет разговаря два пъти с Путин и украинския президент Владимир Зеленски, след като Русия нахлу в Украйна. Зеленски помоли Бенет да се опита да посредничи между страните.

И Израел мести временно посолството си от Киев в Лвов

И Израел мести временно посолството си от Киев в Лвов

След като САЩ и Австралия обявиха подобни мерки

Израел осъди инвазията на Русия в Украйна чрез външния министър Яир Лапид и гласуването в Общото събрание на ООН, но Бенет се въздържа от оценки. В последните си изявления той изрази подкрепа за украинския народ и призова за преговори.