Израелският премиер Нафтали Бенет в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин сподели вижданията си за ситуацията в Украйна след контакти с лидери на няколко други държави. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Кремъл след разговор, проведен по инициатива на израелската страна, съобщава ТАСС.

"Обсъждането на ситуацията около специалната военна операция на Русия за защита на Донбас продължи. Нафтали Бенет изрази някои съображения в това отношение, като взе предвид последните си контакти с лидерите на редица държави", се казва в съобщението.

Кремъл добавя, че Путин в разговора "изложи принципната позиция на руската страна по отношение на условията за разрешаване на конфликта, включително безусловното отчитане на интересите на сигурността на Русия, демилитаризация и денацификация на украинската държава, гарантиране на нейния неутрален и не-ядрен статут, както и признаването на руския суверенитет над Крим и независимостта на Донецката и Луганската народни републики".

След разговора президентите се договориха да продължат личните контакти.

Русия призна за 498 свои жертви в Украйна

Русия призна за 498 свои жертви в Украйна

Информацията на ТАСС започва със съобщаване на броя жертви от страна на Украйна

Руският президент Владимир Путин увери индийския премиер Нарендра Моди, че Русия прави всичко възможно, за да могат индийските граждани безопасно да напуснат територията на Украйна.

Според пресслужбата на Кремъл, Моди се е обадил на Путин в сряда, те са обсъдили "въпросите за евакуацията на индийски граждани, които в момента са в Украйна".

"Путин подчерта, че са дадени всички необходими инструкции и руските военни правят всичко възможно, за да осигурят безопасното извеждане на индийските граждани от зоната на военни действия и връщането им в родината им", заяви Кремъл.  "По-специално руската страна се опитва да организира спешна евакуация на група индийски студенти от Харков през хуманитарния коридор по най-краткия път за Русия".

Въпреки това, "според последна информация тези студенти всъщност са взети за заложници от украинските сили за сигурност, които ги използват като жив щит и по всякакъв начин им пречат да напуснат към руска територия. Отговорността в случая е изцяло на Властите в Киев", се казва в изявление на Кремъл.

Пресслужбата на президента на Руската федерация уточни, че "лидерите се споразумяха да продължат тясно сътрудничество, за да гарантират сигурността на индийските граждани в Украйна". От своя страна пресслужбата на индийското правителство също съобщи за разговора, като отбеляза, че е обсъден въпросът за безопасната евакуация на индийските граждани от конфликтните зони.

Украйна съобщи за повече от две хиляди убити цивилни граждани

Украйна съобщи за повече от две хиляди убити цивилни граждани

Седми ден наруската инвазия