Властите в Израел решиха да прехвърлят своите дипломати от посолството си в Украйна от столицата Киев в Лвов. Това се казва в съобщение, публикувано на страницата в "Туитър" на Министерството на външните работи на еврейската държава в понеделник.

"След оценка на ситуацията около Украйна в израелското външно министерство, както и след консултации с различни международни участници, външният министър Яир Лапид реши да инструктира персонала на израелското посолство в Киев да се премести в консулски служби в град Лвов в Западна Украйна", се казва в изявлението.

"Израелското външно министерство е готово за всяко развитие на събитията, включително за възможността за наземно отпътуване на негови дипломати от Украйна", подчертаха от министерството.

САЩ местят временно посолството си от Киев в Лвов

САЩ местят временно посолството си от Киев в Лвов

Заради продължаващото струпване на руски сили…

Напоследък в западните страни, както и в Украйна, се появиха изявления за възможно руско нахлуване на украинска територия. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого.

В същото време той не изключи възможността за провокации, които да оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за използване на сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Припомняме, че миналата седмица Съединените щати обявиха, че затварят посолството си в Киев и временно преместват малобройния към момента дипломатически персонал от украинската столица в Лвов - град в Западна Украйна.

Мярката се налага поради "драматичното ускоряване на натрупването на руски сили", съобщи в понеделник държавният секретар Антони Блинкън.

Австралия затвори посолството си в Киев

Австралия затвори посолството си в Киев

Повод е влошаващата се ситуация в Украйна

"Разпоредих тези мерки по една причина - безопасността на нашия персонал - и ние настойчиво призоваваме всички останали американски граждани в Украйна да напуснат страната незабавно", посочи Блинкън.

Австралия обяви същото решение.

Австралийското външно министерство добави, че ще премести дейността на посолството във временен офис в Лвов.