Естонските власти са задържали руски учен в Тарту, заподозрян в шпионаж, насочен срещу страната, пише "Политико".

Вячеслав Морозов работи като професор по международна политическа теория в университета в Тарту от 2010 г.

Естонската служба за вътрешна сигурност (ISS) съобщи в прессъобщение, че е започнала разследване срещу Морозов. (ISS) го задържа на 3 януари, но оповести случая едва сега.

"Интересът на разузнаването на агресора към Естония остава значителен", каза директорът на ISS Марго Полосон за Русия. "Този ​​неотдавнашен случай следва няколко десетки други и илюстрира желанието на руските разузнавателни агенции да проникнат в различни сфери на живота в Естония, включително академичните среди."

Морозов е задържан за два месеца. Той е преместен в затвор в Талин. Професорът може да се укрие от наказателно производство или да продължи да върши престъпления на свобода, каза прокурорът Триину Олев.

Кристина Тонисън, ръководител на Института за политически изследвания Johan Skytte в университета в Тарту, където Морозов работеше доскоро, писа на възпитаници, че руският професор е бил уволнен, след като е бил задържан.

"Нямахме основания да поставяме под съмнение по-ранната работа на Вячеслав Морозов, но в светлината на новите знания е важно да я прегледаме критично", добави тя в писмо, цитирано от ERR , естонската обществена телевизия.

Ректорът на университета в Тарту Тоомас Асер каза, че е притеснен, че лице, заподозряно в подкопаване на националната сигурност, е работило години наред в университет.

Но един руски политолог, който напусна страната за самоналожено изгнание в Европа, след като президентът Владимир Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна, каза, че арестът на Морозов е бил шок.

Професорът получи анонимност от "Политико", за да говори откровено поради статута им на изгнаник. "Никога не съм срещал антиестонска или друга негова дейност извън ляволибералните му публикации", каза професорът, който познава Морозов.

Москва все още не е реагирала на ареста на Морозов.

Естонските власти вече заловиха местни жители, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, но това е първият път, когато руски учен в изгнание е изправен пред подобни обвинения. Руски учени, базирани в Русия, обаче често се озовават в затвора, обвинени в държавна измяна, особено след сътрудничество с чуждестранни колеги. През последното десетилетие имаше повече от дузина такива случаи.

51-годишният Морозов е политолог с докторска степен по исторически науки и е добре известен в научните и руските опозиционни среди.

Основните му научни интереси са теория, критика на постколониализма, идеология и дискурси в Русия и отношенията между ЕС и Русия. Той често се появява в независими руски медии, коментирайки войната в Украйна.

Руското ФСБ задържа предполагаем полски агент

Руското ФСБ задържа предполагаем полски агент

Полският заместник външен министър отрече това