Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур заяви, че балтийската страна му може да започне да предава на Украйна касетъчни боеприпаси, забранени от международната конвенция, към която обаче нито Русия, нито Украйна са се присъединили, съобщи Би Би Си.

"Естония реши да предостави на Украйна артилерийски боеприпаси с калибър 155 милиметра", заяви Певкур пред естонската обществена телевизия ERR. - Не смятам за необходимо да говоря за подробностите на споразуменията между естонските и украинските въоръжени сили, по-специално за количеството и номенклатурата на боеприпасите."

В отговор на въпрос за касетъчните боеприпаси министърът заяви: "Ако предоставим касетъчни боеприпаси на Украйна, не виждам проблем, тъй като и двете воюващи страни вече използват такива боеприпаси на украинска територия."

По-рано медиите съобщиха, че Турция е започнала да изпраща касетъчни боеприпаси на Украйна в края на миналата година. Според източниците Киев по-рано безуспешно се е опитал да получи такива доставки от САЩ.

По-късно представители на Турция и Украйна отхвърлиха твърденията за доставките.

Естония разполага с касетъчни боеприпаси, произведени в Германия, и, както в случая с танковете, ще се нуждае от германско съгласие за реекспорта им.

Според украинските власти и международните наблюдатели касетъчните боеприпаси се използват от Русия в настоящия конфликт.

Основната опасност от касетъчните боеприпаси се състои в това, че тези снаряди или ракети носят много по-малки взривни устройства, които поразяват големи площи. В същото време определен брой от тези заряди не се взривяват и могат да представляват опасност за цивилните граждани години наред.