Естония ще гласува през март следващата година на парламентарни избори, съобщи ДПА. 

Президентът Алар Карис насрочи изборите за 5 март.

В момента Реформаторската партия на премиера Кая Калас води в предизборните проучвания на общественото мнение.

Втора в социологическите проучвания е дясната популистка Консервативна народна партия на Естония (EKRE), следвана от лявоцентристката Естонска центристка партия.

Парламентът на Естония обяви Русия за терористичен режим

Парламентът на Естония обяви Русия за терористичен режим

Русия - за страна, която подкрепя тероризма, а Путин - за заплаха за мира както в Европа, така и в целия свят

Около 900 000 души имат право на глас в изборите, които се провеждат по интернет. Естония беше първата страна в Европа, която въведе цифрово гласуване през 2005 г. Гласоподавателите ще могат да пуснат бюлетините си преди изборния ден.

Войната в Украйна се очертава да бъде ключов проблем в страна, която има обща граница от почти 300 километра с Русия.

Европейските страни трябва да удвоят разходите си за отбрана заради войната на Русия в Украйна. Това заяви вчера външният министър на Естония в понеделник, добавяйки, че собствената му страна планира да повиши разходите за национална отбрана до 3% от БВП. Урмас Рейнсалу направи коментарите по време на пътуване до Киев с шестима други външни министри.

Припомняме, че миналата седмица, Естонският парламент реши да отхвърли законопроект, забраняващ използването на руски език в публичното пространство в страната.

Според проектозакона, изготвен от Консервативната народна партия, измененията в законите "За езика", "За средствата за масова информация", "За рекламата", Наказателния кодекс и други законодателни актове изискват "публични и частни юридически лица на Република Естония в своите дейности, насочени към населението на Естония, да използват само държавния език".

Беше разрешено да се добави превод на чужд език към естонския текст, "но не на руски"

На 18 октомври естонският парламент прие изявление, което обяви Русия за "терористичен режим". Освен това страната беше една от първите които въведоха забрана за влизане на руски граждани с валидни шенгенски визи, издадени от други страни, а по-рано спря да издава такива визи, освен при хуманитарни случаи.

Естония отхвърли закон, забраняващ руския език

Естония отхвърли закон, забраняващ руския език

Законопроектът е част от тенденция в балтийските страни

Премиерът на страната Кая Калас на 20 септември заяви, че гражданите на Русия и Беларус, постоянно пребиваващи на територията на Естония, които по закон притежават огнестрелно оръжие, могат да застрашат националната сигурност на страната и тя призова тези оръжия да бъдат иззети, като правителството подготвя специален законопроект по въпроса.