Естонският парламент реши да отхвърли законопроект, забраняващ използването на руски език в публичното пространство в страната, предава "Интерфакс".

Според проектозакона, изготвен от Консервативната народна партия, измененията в законите "За езика", "За средствата за масова информация", "За рекламата", Наказателния кодекс и други законодателни актове изискват "публични и частни юридически лица на Република Естония в своите дейности, насочени към населението на Естония, да използват само държавния език".

Беше разрешено да се добави превод на чужд език към естонския текст, "но не на руски".

Припомняме, че на 18 октомври естонският парламент прие изявление, което обяви Русия за "терористичен режим". Освен това страната беше една от първите които въведоха забрана за влизане на руски граждани с валидни шенегенски визи, издадени от други страни, а по-рано спря да издава такива визи, освен при хуманитарни случаи.

Премиерът на страната Кая Калас на 20 септември заяви, че гражданите на Русия и Беларус, постоянно пребиваващи на територията на Естония, които по закон притежават огнестрелно оръжие, могат да застрашат националната сигурност на страната и тя призова тези оръжия да бъдат иззети, като правителството подготвя специален законопроект по въпроса.

С британски бойни и транспортни хеликоптери се подсилва Естония

С британски бойни и транспортни хеликоптери се подсилва Естония

Естонската дивизия ще включва и британския бригаден щаб