Обединеното кралство ще изпрати бойни хеликоптери и допълнителна бойна група в Естония през следващата година.

Това заяви прд Би Би Си Хано Певкур, министър на отбраната на балтийската република.

"През януари в Естония ще пристигнат транспортни хеликоптери "Чинук", през март ще бъдат добавени ударни хеликоптери "Апачи", през април ще пристигнат изтребители "Тайфун", а през май ще пристигне допълнителна бойна група за "Пролетна буря" (широкомащабно учение в Естония - бел. ред.)", заяви Певкур, коментирайки пред портала ERR подписаното в Лондон споразумение за действията на Естония и Великобритания за изпълнение на решенията от срещата на върха на НАТО в Мадрид през следващата година.

Парламентът на Естония обяви Русия за терористичен режим

Парламентът на Естония обяви Русия за терористичен режим

Русия - за страна, която подкрепя тероризма, а Путин - за заплаха за мира както в Европа, така и в целия свят

Според Певкур с помощта на британците в Естония ще започне да се формира естонска дивизия. Тя ще бъде в рамките на командната верига на НАТО и ще включва естонски собствени части на естонските сили за отбрана, части и подразделения на съюзници, постоянно разположени в Естония, както и съюзнически подкрепления.

Естонската дивизия ще включва и британския бригаден щаб, който в момента се създава. Личният състав на бригадата ще остане в Обединеното кралство в постоянна готовност да се изпрати в Естония в кратък срок, ако възникне необходимост. Задачата на щаба ще включва координиране на дейностите на частите, които ще бъдат изпратени на учения от Обединеното кралство, подпомагане на формирането на естонската дивизия и разработване на планове за действие.

В замяна на това Естония се ангажира да построи четири допълнителни сгради за настаняване на британските съюзници и други помощни структури във военната база Тапа до май 2023 г., както и допълнителни приемни съоръжения за оборудване и персонал в южната част на страната. Ще започне работа по нов тренировъчен терен.

Естония иска да се изземва оръжието от руски и беларуски граждани

Естония иска да се изземва оръжието от руски и беларуски граждани

С цел защита на националната сигурност

С оглед на тази допълнителна подкрепа временната втора бойна група на Обединеното кралство, която беше разположена в Естония, ще се завърне у дома през декември.

Понастоящем британски военнослужещи ръководят батальонна бойна група на НАТО, разположена в Тапа.