Трите инцидента, довели до повреда на газопровод и два телекомуникационни кабела между Естония, Финландия и Швеция, "са свързани", каза в изявление естонският премиер Кая Калас, цитирана от "Ройтерс".

Финландската полиция посочи притежавания от Китай и плаващ под флага на Хонконг контейнеровоз NewNew Polar Bear като основен заподозрян за повредата на газопровода Balticconnector Финландия-Естония рано на 8 октомври.

Близо до тръбопровода е открита голяма котва, а следователите смятат, че тръбата е счупена, тъй като кораб я е влачил по морското дъно.

В същата вечер бяха повредени и два телекомуникационни кабела, свързващи Естония с Финландия и Швеция. Хелзинки разследва инцидента с тръбопровода, докато Талин разглежда инцидентите с кабелите.

Разследването на Естония за повредата на кабела Естония-Финландия също беше фокусирано върху китайския кораб и в четвъртък вечерта естонският министър-председател заяви, че и трите инцидента вероятно са свързани.

"Имаме основание да смятаме, че случаите на Balticconnector и комуникационните кабели са свързани", каза тя в правителствено изявление.

"Продължаваме да разследваме обстоятелствата в тясно сътрудничество с Финландия и Швеция и други съюзници и партньори", добави тя. "В момента нито една версия не може да бъде потвърдена или отречена относно естонските комуникационни кабели."

Китай е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право относно разследване на повреда на газопровод в Балтийско море, каза външното министерство в сряда на редовен брифинг за пресата.

Китай готов да съдейства в разследването на аварията на Balticconnector

Китай готов да съдейства в разследването на аварията на Balticconnector

Това съобщи външното министерство в сряда на редовен брифинг за пресата