Очаквано гневно реагия Естония на последните искания на Русия, отправени към НАТО. Това се казва в позицията на естонския министър на отбраната Кале Лаанет.

"Исканията на Русия към НАТО са абсолютно неприемливи," написа той във Facebook. "Изпълнението на всяка мярка, предложена от Руската федерация, би било пагубно за европейската сигурност".

Припомняме, че по-рано днес Русия обяви, че иска правно обвързваща гаранция, че западният военен алианс НАТО ще се откаже от всякаква военна дейност в Източна Европа и Украйна, част от списък с амбициозни желания за гаранции за сигурност, които тя иска да преговаря със Запада.

Исканията формират пакет, който според Москва е основно изискване за намаляване на напрежението в Европа и успокояване на кризата около Украйна, за която западните страни обвиниха Русия, че се готви за потенциална нова атака - нещо, което тя отрече.

Но те също съдържаха елементи като ефективно руско вето върху членството на Украйна в НАТО, които Западът вече изключи.

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия не желаела повече да търпи настоящата ситуация

Сергей Рябков настоя пред репортери, че Русия и Западът трябвало да започнат от чист лист при възстановяването на отношенията.

"Линията, провеждана от САЩ и НАТО през последните години за агресивно ескалиране на ситуацията със сигурността, е абсолютно неприемлива и изключително опасна", отсече той.

"Вашингтон и неговите съюзници от НАТО трябва незабавно да спрат редовните враждебни действия срещу страната ни, включително непланирани учения, опасни сближавания и маневри на военни кораби и самолети, и да спрат военното развитие на украинска територия", подчерта още Рябков.

Москва връчи предложенията си на САЩ по-рано тази седмица на фона на нарастващото напрежение заради струпването на руски войски близо до Украйна.

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

"Това по никакъв начин не представлява заплаха за Русия"

Русия твърди, че отговаря на това, което вижда като заплаха за собствената си сигурност от все по-близките отношения на Украйна с НАТО и стремежите да се присъедини към алианса, въпреки че няма непосредствена перспектива на Украйна да бъде разрешено да се присъедини.