Естонският сайт ERR.ee съобщава, че министър-председателят на страната Кая Калас призова страните, граничещи с Руската федерация, да въведат единно търговско ембарго срещу Русия, цитира думите й Руската служба на Би Би Си.

"Всеки ден електроника, фабрично оборудване, храни и пластмаси се внасят от Естония в Русия. Според външния министър Маргус Цакн Естония не може сама да затвори границата, в противен случай естонският бизнес ще пострада. Министърът добави, че търговските ограничения трябва да бъдат обсъдени с външните министри на Полша, Литва, Латвия и Финландия", съобщава ERR.

Според Калас други гранични страни все още не са подкрепили предложението на Естония. Тя отбеляза, че ключова страна по този въпрос е Финландия.

Припомняме, че премиерът Кая Калас е изправена пред нарастваща критика, след като естонските медии разкриха бизнес връзките на съпруга й с Русия, които сега ще бъдат обсъдени от парламентарна комисия, пише "Политико".

Естонският президент Алар Карис - лидер на Социалдемократите, партията на малцинството в коалиционното правителство на Калас - каза в понеделник, че скандалът е намалил доверието в Естония при взаимодействието й със съюзниците.

Миналата седмица естонската обществена телевизия ERR установи, че съпругът на Калас Арво Халик е имал дял в Stark Logistics, компания която поддържа операции в Русия от началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна миналия февруари.

Компанията Stark Logistics е снабдявала фабрика за аерозолни контейнери в Русия веднъж или два пъти седмично, откакто започна настъплението на Москва, призна главният изпълнителен директор на Stark Logistics Кристиян Крааг .

След разкритията миналата седмица съпругът на Калас каза, че ще продаде дяла си в компанията и ще се оттегли от поста си. Калас отрече да е знаела преди това за връзката на компанията на съпруга си с Русия в интервю за естонската обществена телевизия ERR миналия четвъртък.

Кая Калас: Руската инвазия в Украйна трябва да завърши с провал като в Афганистан

Кая Калас: Руската инвазия в Украйна трябва да завърши с провал като в Афганистан

Тя подчерта важността на европейската солидарност с Украйна