Две седмици преди войната в Украйна луксозната яхта Graceful напуска набързо Хамбург и се отправя към Калининград - най-вероятно заради заплахата от санкции. Луксозната яхта получи прякора "яхтата на Путин", но без да има много доказателства за това. BBC открива собственика му в редица документи от "двореца на Путин".

На 7 февруари Bild съобщава, че така наречената "яхта на Путин" е напуснала корабостроителницата в Хамбург. "Очевидно е било бягство от страх от арест!" - пише таблоидът, като се позовава на евентуални санкции в отговор на руската агресия в Украйна.

Тогава за евентуалното нахлуване съобщаваха само американските медии, а руските власти отхвърляха подозренията, заявявайки, че това са само инсинуации и че войските са се събрали на границата, за да проведат учения.

"Яхтата на Путин" е 82-метров комфортен океански плавателен съд, започнат в "Севмаш" в Северодвинск и завършен в Германия. Яхтата е пусната на вода през 2014 г. и е наречена Graceful - т.е. "грациозна", или "изящна". Разполага с плувен басейн, хеликоптерна площадка, два етажа с апартаменти, кабини за гости и салони. Оценена е за 100 милиона долара.

Изграждането й е поръчано от компания от Бахамските острови, а оператор след пускането на кораба е кипърски филиал на държавната компания Sovcomflot. Западните медии и специализирани портали я наричат "яхтата на Путин" въз основа на косвени факти, които очевидно не са достатъчни, за да я свържат с руския президент: например посочват, че е построена в отбранителната корабостроителница "Севмаш", която всъщност е специализирана в производството на подводници.

От "Севмаш" заявяват, че те са общували само с представител на клиента, но не и със самия клиент.

Яхтата често е забелязвана в Сочи, където руският президент и неговото обкръжение обичат да почиват: тя дори е в списъка на корабите, на които местното пристанище предоставя агентски услуги. През 2018 г. руското издание "Собеседник" анализира данните за движението на яхтата и откри съвпадения: на 15 септември 2016 г. Владимир Путин пътува до Керч за заседание на Президиума на Държавния съвет, а яхтата също е напуснала Сочи. И все пак това не е достатъчно, за да бъде руският президент свързан, макар и с резерви, с тази яхта.

Благодарение на историята за отплаването на лодката на фона на влошените отношения между Русия и Запада обаче медиите отново й обърнаха внимание - и разкриха собственика на лодката.

Graceful пристига в корабостроителницата Blohm and Voss в Хамбург през есента на 2021 г. за модернизация. Въпреки това, яхтата напуска Хамбург в началото на февруари - без да изчака всички работи по носа и надстройката да бъдат извършени. Планът е бил ремонтът да приключи април месец.

Няколко дни по-късно яхтата е заснета на входа на Калининградския залив, където се намира и в момента, според уебсайта Marinetraffic, който следи движението на корабите.

Благодарение на това вече е възможно да се разбере и кой точно е собственик на яхтата, която по време на строителството е била регистрирана на офшорна компания от Бахамите. Според уебсайта на "Администрацията на пристанищата на Балтийско море" собственик е известна фирма - АД "Аргумент". В Русия има три компании с това име и тази форма на собственост. Две от тях са базирани в Москва, но при тях няма следи от активни операции.

Третата, от Геленджик, е пряко свързана с така наречения проект "Дворецът на Путин": луксозен комплекс край село Прасковеевка, близо до Геленджик, който е построен тайно за руския президент. През януари 2021 г. екипът на Алексей Навални публикува мащабно разследване на "двореца на Путин".

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

На площ колкото 39 княжества Монако...

"Нищо от това, което е посочено там като моя собственост, не принадлежи на мен или на мои близки роднини и никога не е принадлежало", коментира тогава разследването самият президент.

През май 2021 г. BBC потвърди много от заключенията на Навални с документи, които са на разположение на редакцията. Това са сертификати и официални документи, изготвени от служители на московска фирма, наета да обслужва строителството на двореца и няколко свързани с него съоръжения.

По-специално, масивът съдържа сканирани документи с подписи и печати за продажбата на двореца: от стария познат на Владимир Путин от кооперация "Озеро" Николай Шамалов до структурите на Александър Пономаренко, съсобственик на летище "Шереметиево", който на 28 февруари 2022 г. също е включен в списъка със санкции на ЕС.

Строители на двореца на Путин: Негов е, идва там, има и 16-етажен бункер

Строители на двореца на Путин: Негов е, идва там, има и 16-етажен бункер

Без аналог в Русия...