Над 54 000 души от южния германски град Аугсбург трябва да напуснат домовете си тази сутрин, докато властите обезвреждат огромна 1,8-тонна невзривена въздушна бомба от Втората световна война. Това съобщава "Асошиейтед прес".

Средновековната катедрала и сградата на общината се намират в района, който е отцепен. Вчера полицията обяви, че никой няма да бъде допускан в околните улици от 8.00 часа тази сутрин. Всички трябва да са излезли до 10.00 часа.

Полицията уточни, че е невъзможно точно да каже колко време ще отнеме обезвреждането на бомбата. Училища ще бъдат отворени за настаняване на хора, които не могат да останат при роднини или приятели. Служителите на реда обясниха, че хората могат да вземат със себе си домашните си любимци в приютите. Тази сутрин градският транспорт ще бъде безплатен.

Откриването на бомби от Втората световна война не е нещо необичайно в Германия. Тази евакуация е най-масовата. През 2011 г. заради бомба от войната временно бяха евакуирани 45 000 души в Кобленц.

Големи части от Аугсбург са били разрушени на 25-26 февруари 1944 г., когато градът е атакуван от стотици британски и американски бомбардировачи.