Евродепутатите Виола фон Крамон от Германия и Петрас Аустревичус от Литва обвиниха беларуските власти за смъртта на опозиционера Виталий Шишов, съобщи агенция Укринформ. Днес Шишов беше намерен обесен в парк в Киев, където живееше в изгнание.

"Още един кошмар. Никой не е в безопасност. Беларус и Лукашенко убиват собствения си народ. Този път в Украйна", написа Крамон в Twitter.

По думите на Аустревичус, става дума за акт на международен тероризъм.

"Убийството на гражданина на Беларус Виталий Шишов, ръководител та неправителствената организации "Белорусский дом" в Украйна, е още един акт на международен тероризъм от страна на режима на Лукашенко." - посочва евродепутатът.

Беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, намерен обесен в парк

Беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, намерен обесен в парк

Полицията разследва убийство

Той смята, че има сходство между случая със смъртта на Шишов и убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през 2016 г., за което има данни, че е извършено от беларуските спецслужби.

Шишов изчезна в понеделник, 2 август. Днес, 3 август, тялото му беше открито в парк, близо до дома му в Киев. Украинската полиция започна разследване за умишлено убийство. Опозиционерът емигрира в Украйна през есента на 2020 г. От организацията "Белорусский дом" съобщават, че той е бил следен.

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Репресиите срещу опозицията продължават