Беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, е бил намерен обесен в парк близо до дома си в Киев тази сутрин, а украинската полиция заяви, че е образувала наказателно производство за убийство, предаде "Ройтерс".

Виталий Шишов, който ръководеше базирана в Киев организация, която помага на беларуси, избягали от преследване, беше обявен за изчезнал от партньора си вчера, след като не се завърнал вкъщи от бягане.

Полша предостави убежище на атлетката, отказала да се прибере в Беларус

Полша предостави убежище на атлетката, отказала да се прибере в Беларус

Тя е в безопасност и в добро състояние

Полицията обяви, че е образувала наказателно производство за предполагаемо убийство, включително разследване дали убийците са се опитали да прикрият престъплението като самоубийство.

Шишов се e чувствал под постоянно наблюдение, откакто напусна Беларус миналата година, след като участва в антиправителствени протести, се казва в изявление на колегите му. Той е бил предупреден за възможни заплахи, включително да бъде отвлечен или убит.

"Изчезналият вчера в Киев беларуски гражданин Виталий Шишов беше намерен обесен днес в един от киевските паркове, недалеч от мястото му на пребиваване", се уточнява в съобщението на полицията.

Байдън: Подкрепяме стремежа на беларуския народ към демокрация

Байдън: Подкрепяме стремежа на беларуския народ към демокрация

Президентът на САЩ прие Светлана Тихановская...

Украйна, Полша и Литва се превърнаха в убежище за беларуси по време на репресиите на президента Александър Лукашенко след спорните избори миналата година.

Шишов ръководи групата "Беларуски дом в Украйна" (БДУ), която помага на беларуси да намерят квартира, работа и правни съвети според нейния сайт.

"Също така многократно бяхме предупредени както от местни източници, така и от наши хора в Република Беларус за всякакви провокации, включително отвличане и ликвидация", се изтъква в изявление на БДУ, като се допълва: "Виталий се отнасяше към тези предупреждения стоически и с хумор."

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Репресиите срещу опозицията продължават

Организацията обяви вчера, че не е могла да се свърже с Шишов. Тя уточни, че Шишов е напуснал жилището си в 9 часа сутринта и е трябвало да се върне час по-късно.

"Тревожно е, че онези, които бягат от Беларус, все още не могат да са в безопасност", подчерта опозиционерката в изгнание Светлана Тихановска в "Туитър.

Юрий Щучко, приятел на Шишов, който е помогнал на полицията да идентифицира тялото, каза, че носът на Шишов е бил счупен. Говорителят на полицията е отказал коментар, когато е бил попитан за това.

Беларуските власти характеризираха антиправителствените протестиращи като престъпници или насилствени революционери, подкрепяни от Запада, и определят действията на собствените си правоприлагащи органи като уместни и необходими.

БДУ трябваше да организира шествие в Киев на 8 август, за да отбележи година от началото на масовите протести срещу Лукашенко.

Украйна удря със санкции 52-ма в Беларус

Украйна удря със санкции 52-ма в Беларус

Спорът между страните се задълбочава