Украйна подготвя санкции срещу Беларус, предаде ТАСС. Кабинетът на министрите предложи на Съвета за национална сигурност и отбрана да наложи санкции срещу 52 граждани на Беларус.

Сред засегнатите е и най-големият син на президента Александър Лукашенко - президентският съветник по въпросите на националната сигурност, член на Съвета за сигурност на Беларус Виктор Лукашенко. В списъка са и прессекретарят на президента Наталия Ейсмонт, шефът на КГБ Иван Тертел, министърът на вътрешните работи Иван Кубраков. Съответният списък е публикуван в четвъртък на уебсайта на украинското правителство.

Съгласно заповедта на Министерския кабинет, до месец санкционният списък ще бъде внесен за разглеждане в НОК. Санкциите ще бъдат ограничени до 3 години. В проекторезолюцията се посочва, че украинската страна подготвя санкции, като взема предвид решенията на Съвета на ЕС от 2 октомври и 6 ноември 2020 г.

Беларус: Отказът на Украйна да купува ток от нас вреди само на нея

Беларус: Отказът на Украйна да купува ток от нас вреди само на нея

Украйна подкрепи Литва в спора с Беларус

Припомняме, че Украйна подкрепи Литва в спора с Беларус и отказа да купува електричество от БелАЕЦ. Това решение беше взето след разговорите между премиерите на двете страни Денис Шмигал и Ингрида Шимонте във Вилнюс. Страните смятат, че БелАЕЦ не отговаря на стандартите за безопасност, установени от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В отговор на това, Минск заяви, че отказът на Украйна да внася електричество, произведено в Беларус, няма да повлияе на работата на енергийната система на републиката, но ще създаде определени рискове, предимно за украинските потребители.

В началото на юли Беларус затвори напълно границата с Украйна заради голямото количество оръжия, идващи от тази страна.

Литва обяви днес, че иска да изгради стена на границата с Беларус, за да ограничи мигрантския поток. Страната ще използва и армията за засилване на патрулирането на границата. Беларус разреши преминаване към Литва в отговор на санкциите на Европейския съюз.

ЕС изпрати екип охранители от "Фронтекс" в Литва, след като прибалтийската държава съобщи за поредно рязко покачване на мигрантите, пристигнали от Беларус.

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Премиерът Симоните ще използва и армията: Ясен знак и възпиращо средство