Отказът на Украйна да внася електричество, произведено в Беларус, няма да повлияе на работата на енергийната система на републиката, но ще създаде определени рискове, предимно за украинските потребители. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на енергетиката на Беларус, цитирани от ТАСС.

Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Ландсбергис: Беларуското демократично представителство в Литва е официално акредитирано

"Решението за ограничаване на вноса на беларуска електроенергия създава определени рискове, преди всичко за украинските потребители на електроенергия. Но, както виждате, в този случай политиката е по-силна от икономическите аргументи", заявяват от пресслужбата на министерството.

Министерството на енергетиката отбелязва още, че обемът на доставките на електроенергия от Беларус за Украйна за миналата и тази година е бил малък. "Въпреки това през есенно-зимния период белоруската електроенергия, доставена по искане на украинската страна, беше използвана за осигуряване на стабилна работа на енергийната система на Украйна в трудни периоди на неблагоприятни метеорологични условия, се казва в изявлението.

САЩ осъдиха затворената граница с Украйна от Беларус

САЩ осъдиха затворената граница с Украйна от Беларус

Последните действия на Лукашенко

По-рано Украйна подкрепи Литва в спора с Беларуси отказа да купува електричество от БелАЕЦ. Това решение беше взето след разговорите между премиерите на двете страни Денис Шмигал и Ингрида Шимонте във Вилнюс. Страните смятат, че БелАЕЦ не отговаря на стандартите за безопасност, установени от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Припомняме, че в началото на юли Беларус затвори напълно границата с Украйна заради голямото количество оръжия, идващи от тази страна.

Литва обяви днес, че иска да изгради стена на границата с Беларус, за да ограничи мигрантския поток. Страната ще използва и армията за засилване на патрулирането на границата. Беларус разреши преминаване към Литва в отговор на санкциите на Европейския съюз.

ЕС изпрати екип охранители от "Фронтекс" в Литва, след като прибалтийската държава съобщи за поредно рязко покачване на мигрантите, пристигнали от Беларус.

Шарл Мишел: Беларус упражнява натиск над Литва с мигрантите

Шарл Мишел: Беларус упражнява натиск над Литва с мигрантите

Потокът от главно иракски мигранти, пристигащи от Беларус, достигна около 150 на ден

Режимът в Минск бе изправен пред международен натиск заради бруталните си мерки срещу несъгласието след спорните президентски избори през август 2020 г., както и заради принудителното приземяване на самолет на Ryanair на 23 май в Минск, за да бъдат арестувани опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.