Европейският съюз осъжда решението на Беларус да позволи на нелегални мигранти да преминат в Литва в отговор на санкциите на ЕС. Това заяви в понеделник по време на посещението си в Литва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Ройтерс".

"Моите колеги от Европейския съвет са много ясни, че властите в Беларус използват нерегламентирана миграция, за да се опитат да окажат натиск върху Европейския съюз, включително Литва", каза Мишел на съвместна пресконференция във Вилнюс с литовския президент Гитанас Науседа. Европейският съюз единодушно осъжда натиска, упражняван чрез използване на мигрантите. Искам да изразя солидарността на Европейския съюз, добави той. Моето лично желание е да уверя Литва в солидарността на страните-членки."

Припомняме, че правителството на Литва обяви извънредна ситуация в цялата страна в петък, тъй като потокът от главно иракски мигранти, пристигащи от Беларус, достигна около 150 на ден, повече от въведеното годишно през която и да е от предходните три години. 

Мишел каза, че ще разговаря с президента на Ирак следващата седмица, за да обсъди репатрирането на иракски граждани.

За четирите дни между петък и понеделник 560 мигранти преминаха границата от 679 километра между Литва и Беларус, което доведе до общо 1232 души за тази година.

"Много е сложно да общуваме с режима, чиято легитимност не признаваме и който изпраща мигрантите не по погрешка или небрежност, а нарочно - като политически инструмент", каза Науседа на пресконференцията.

Мишел обеща повече служители от агенцията за гранична и брегова охрана на ЕС Frontex да помагат в патрулирането на границата между Литва и Беларус.

Правителството във Вилнюс е разпоредило изграждането на село за палатки, в което могат да се настанят 1000 души и поиска от всички негови общини да намерят места за настаняване на мигрантите.

Офисът на лидера на белоруската опозиция Светлана Тихановская, която е в Литва от август 2020 г. след президентските избори, които тя не призна, получи официален дипломатически статут, коментира външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис. 

По-рано ЕС изпрати подкрепления на Литва заради рязък скок на нелегалните мигранти от Беларус.

Външните министри на страните членки на ЕС се договориха за допълнителни наказателни мерки срещу Беларус, пакет от икономически санкции срещу сектори, от които правителството на Лукашенко извлича облаги.