Доста ярки определения използваха евродепутати по време на дебат, за проведената среща ЕС-Турция в понеделник. От "морален провал" до "отровно поведение" бяха някои от оценките, изказани от различни европейски политици. Тази държава, която подкрепя Ал Кайда и "Ислямска държава" ли искате да приемем в Европа, запита Мари льо Пен.

Евродепутати от групите на социалистите, на демократите, както и либералите в Европейския парламент, се опасяват, че със затварянето на миграционния път през Западните Балкани мигрантите може да се насочат към България, предаде БТА.

В Страсбург се разгоря дабат, посветен на резултатите от съвместното заседание на Европейския съвет и Турция в понеделник. На него евродепутатите изразиха загриженост от постигнатите договорености с Анкара. Според повечето от тях ЕС не трябва да отстъпва от своите принципи, особено в светлината на последните събития в Турция.

Някои от мненията бяха доста красноречиви. Филип Ламбертс (Зелени) определи срещата ЕС-Турция като "морален провал". Поставяме червен килим в краката на държава, подчинена на един-единствен човек, който води страната си към гражданска война, заяви той. Йордания има много по-голяма нужда от помощ, отколкото Турция, добави Ламбертс.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) определи предложението на Турция към ЕС като "отровно". ЕС не трябва да "търгува" с тези хора, посочи тя. Имаме работа с държава, която избива собствените си граждани и подкрепя джихадистите, чиито действия доведоха до днешната криза, коментира тя по адрес на Турция.

ЕС не може да оставя Турция занапред да поставя Европа под натиск заяви Манфред Вебер от името на Европейската народна партия. "Не ни трябва зависимост, а партньорство с Турция, предприемане на технически мерки, издигане на огради, ако е необходимо", добави той.

"Премахването на визите за турците предизвиква тревога, Турция не е осигурила защита на личните данни. ЕНП е скептична за пълноправно турско членство в ЕС", посочи Вебер. По неговите думи Мароко може да отвори границите за мигранти към Испания.

Джани Питела (Социалисти и демократи) каза за отношението на Анкара към кюрдското малцинство и към медиите. "Нямаме още споразумение с Турция, а това показва, че европейските правителства са неспособни да взимат решения", коментира той и отбеляза, че трябва пълно зачитане на човешките права и международното право при търсенето на решения за миграционната криза.

"Има опасност Гърция да се превърне в клетка без изход за бежанците. Трябва да затворим незаконните пътища за миграция през Албания и България, не само през Македония", призова Питела.

Сайед Камал (Европейски реформатори и консерватори) бе категоричен, че каналджийте, а не бежанците, нито икономическите мигранти са врагове. Отново виждаме отделни лидери да преговарят с Турция, без да се съветват със своите колеги. "Много съм притеснен, че една опасност заменяме с друга - миграционните потоци с отпадането на визите за турците", допълни той.

За необходимостта от практическо и техническо споразумение с Турция спомена Ги Верхофстат (от АЛДЕ), но бе категоричен, че не бива да има сделка за прехвърляне на отговорностите и даване на ключове за входната врата на ЕС. По неговите думи, на основата на договорките с Анкара, Турция сама би могла да преценява кой да влиза в ЕС. "Това е все едно САЩ да поверят на Мексико граничния контрол", добави той.

По неговите думи, сега мигрантите ще потърсят други пътища - през Малта, Албания, България, Лампедуза (Италия). "Трябва да решаваме нашите проблеми сами, а не да ги оставяме на държави извън ЕС", заяви Верхофстат. Той призова за използването на текст от договора за ЕС, който позволява и сега разгръщането на европейски сили по границите с Гърция и Турция.

Давид Борели (Европа на свободата и пряката демокрация) определи положението днес като парализа. "Нищо не беше решено в понеделник, а това означава, че турското правителство, действащо срещу нашите ценности, ускорява преговорите си да се присъедини към ЕС. Европейските правителства се оставят да бъдат водени от събитията", обобщи той.

Марин льо Пен (от Европа на народите и свободите) заяви, че Турция е наложила диктат на ЕС. "През януари 12 пъти повече мигранти от Турция пристигнаха в Гърция, сравнено със същия период на миналата година. Така Анкара търси обещаните три милиарда евро", заяви тя. ЕС доказа, че е убийствено слаб и Реджеп Ердоган се възползва от това, вие го направихте супер мощен, обърна се тя към представителите на институциите на ЕС.

"Тази ли държава искате да приемем в Европа - която подкрепя Ислямска държава и Ал Каида, търгува незаконно с петрол, понася атентати от вътрешни и външни политически грешки, бомбардира на кюрди, разправя се с вестник "Заман", попита Льо Пен.

От името на холандското председателство на Съвета на ЕС Жанин Хенис-Пласхаарт отбеляза, че постигнатите договорености с Турция са напредък, но още е много рано да бъде обявен успех. Ако постигнем окончателно споразумение с Турция другата седмица, ще можем да говорим за пробив. Пътят на мигрантите през Западните Балкани е прекъснат, добави тя.