Еврокомисарят на Ирландия нападна язвително британския премиер Борис Джонсън, наричайки го "неизбран премиер", който "играе хазарт с мирния процес" в Северна Ирландия, съобщават световните информационни агенции.

Уточнява се, че ирландският еврокомисар Фил Хоган е подчертал, че Джонсън е "напълнил кабинета си с отявлени привърженици на твърд Брекзит", обвинявайки го, че поставя партийните интереси над тези на Обединеното кралство.

Границата в Ирландия пак е препъни камък

Границата в Ирландия пак е препъни камък

Инициатива на Борис Джонсън

Той също така предупреди, че твърд Брекзит ще генерира "отвратителна атмосфера" с Европейския съюз, което ще има "сериозни последици" за всяко бъдещо търговско споразумение с Великобритания.

Хоган, който е еврокомисар за селското стопанство и развитието на селските райони, каза: "Британското правителство трябва да поеме отговорност за изборите си, преди да е станало твърде късно. Героят на премиера Джонсън е Уинстън Чърчил, а той изглежда гледа на себе си като на съвременен Чърчил. В случай на Брекзит без споразумение обаче единственото Чърчилово наследство на британското правителство ще бъде - "никога толкова малко направено не е нанасяло толкова много щети на толкова много хора".

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

Борис Джонсън не предлагал "реалистични алтернативи"

Хоган, който е приближен на ирландския премиер Лио Варадкар, също така нападна Борис Джонсън за определянето на предпазния механизъм за ирландската граница като "недемократичен", определяйки Джонсън като "неизбран" за премиер, като посочи, че той е гласувал за него като част от споразумението на Тереза Мей с Брюксел.

"Трябва да припомним, че предпазният механизъм беше договорен от премиер, който беше демократично избран", добави ирландският еврокомисар.

В отговор на предположението на Джонсън, че предпазният механизъм ще отслаби "деликатния баланс" на Споразумението от Разпети петък от 1998 г., Хоган настоя: "Хазартът с мира и със Споразумението от Разпети петък не е добра политика."

Джонсън учуден: ЕС очевидно все още смята, че Брекзит може да бъде блокиран

Джонсън учуден: ЕС очевидно все още смята, че Брекзит може да бъде блокиран

"Ще е нужно малко търпение"