Въпреки противоречията Европейският съюз не се отказва от ваксинацията срещу COVID-19, пише "Политико".

Съюзът организира търг за близо 150 милиона дози иРНК анти-COVID ваксини, актуализирани до доминиращия вариант, в ход, който се очаква да доведе до нов договор с компанията Moderna.

Тъй като заплахата от пандемията намаля и хората избраха да пропуснат своите бустери, държавите не успяха да изразходват своите COVID ваксини достатъчно бързо. От миналата година най-малко 215 милиона дози с изтекъл срок на годност са били изхвърлени с приблизителна цена за данъкоплатеца от 4 милиарда евро, както разкри "Политико".

Бракуваме над 5 млн. ваксини срещу COVID-19 за две години

Бракуваме над 5 млн. ваксини срещу COVID-19 за две години

За Аркади Шарков това са лекарства и пари на вятъра

Междувременно в Унгария и Полша Pfizer води дела, след като страните спряха да плащат своя дял от сметката за ваксина, заявявайки, че не се нуждаят от повече дози.

Тази сметка е част от огромен договор от около 1,1 милиарда дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, подписан от ЕС през 2021 г., който оттогава е подложен на интензивно наблюдение за личната роля, която Урсула фон дер Лайен може да е изиграла в преговорите. Договорът вече е предоговорен за забавяне и разпределяне на доставките до 2026 г., за да отговори по-добре на по-ниските изисквания на страните.

Въпреки това, този договор оставя само една опция за ваксина. Останалите ваксини на Moderna, Novavax и други или са с изтекъл срок на годност, или всички дози са доставени.

Европейската комисия беше подложена на критики от страна на лидери в областта на общественото здравеопазване, че трябва да гарантира, че има повече от една ваксина, достъпна за държавите, за да предложи избор на хората, но също така и за разпределяне на риска в случай на бъдещи заплахи по веригата на доставки.

Освен това имунизациите срещу COVID-19 не спират. Вирусът все още съществува, мутира и причинява болести и смъртни случаи, а ежегодните ваксинации срещу COVID-19 за по-възрастни и уязвими хора вероятно ще бъдат стратегия за обществено здраве за години напред.

Последният търг е за "приблизително" 146 милиона дози за 24 месеца и може да бъде подновен два пъти за 12 месеца.

Окончателният брой дози не е ясен, тъй като това е споразумение за съвместна поръчка. Това означава, че без значение кой спечели търга, няма да има задължение за страните да купуват дозите, които са поискали. Това дава повече правомощия на страните при избора дали действително се нуждаят от повече ваксини или не.

Въпреки това 18 държави от ЕС са се включили, плюс Норвегия и Република Северна Македония, демонстрирайки силен интерес за още една ваксина срещу COVID-19. Търгът се ръководи от Органа на ЕС за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA).

И докато в момента има два производителя на иРНК анти-COVID ваксини, Pfizer/BioNTech продължават да са обвързани с дългосрочния си договор, така че е вероятно този нов търг да отиде при Moderna.

Moderna потвърди пред "Политико", че възнамерява да кандидатства, като добави, че тази сделка "ще позволи на държавите-членки да осигурят достъп до диверсифицирано портфолио от базирани на иРНК ваксини срещу COVID-19 през 2024 г. и след това".

Коронавирусът станал сезонна инфекция

Коронавирусът станал сезонна инфекция

Новият вариант по-трудно заразява, но се е разпространил в над 10 държави