Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европа не трябва да отблъсква Турция въпреки опасенията относно затягането на хватката върху властта на президента Реджеп Тайип Ердоган, което изглежда да омаловажава твърденията, че са приключили стремежите ѝ за присъединяване към Европейския съюз, отбелязва "Ройтерс".

Върховният представител на ЕС, който отговаря за отношенията с Анкара, е заявил пред "Ройтерс", че Турция сама се е дисквалифицирала от присъединяването си към Общността заради репресиите на Ердоган срещу дисидентите, неговите коментари за "нацистки" методи, използвани от Германия и референдума, който му предостави широки нови правомощия.

Въпреки това в интервю за "Берлинер цайтунг" Меркел коментира, че Турция била "важен партньор в борбата срещу ислямския терор" и че било в интерес на ЕС и НАТО да имат добри отношения с Анкара.

"Не трябва просто да отблъсквате такъв партньор, дори и с оглед на негативните развития, на които трябва да обърнем внимание", посочила тя.

Запитана относно преговорите за членство в ЕС, Меркел била по-предпазлива, въпреки че тя отново повторила, че Турция ще премине червена линия на ЕС, ако въведе отново смъртното наказание.

"Ние в Европа трябва да обсъдим съвместно какви бъдещи отношения искаме с Турция", отбелязала канцлерката.

Мнозина в Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел са скептични към присъединяването на Турция към Общността, но канцлерката отдавна твърди, че е важно да се преговаря с Анкара, като няма решения за реално членство.

Тя също така отхвърлила призивите на някои свои консервативни съюзници за затягане на правилата за двойното гражданство, които засягат мнозина от 3 млн. души с турски корени, живеещи в Германия, което е проблем в навечерието на парламентарните избори в страната на 24 септември.

"Двойното гражданство няма да бъда въпрос на предизборната кампания, какъвто беше през 1999 г.", подчерта Меркел, имайки предвид дебатът преди Германия да промени правилата през 2000 г., което улесни двойното гражданство.