Европа навлезе в междинен етап на подготовка за война с Русия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи Старият континент все повече се въвлича във въоръжения конфликт в Украйна.

Пред радио "Косут" Орбан отбеляза, че всяка седмица вижда все повече признаци, че ЕС и НАТО се готвят за военни действия.

Той обаче изтъкна, че "отиването на война не става изведнъж".

Как Европа и Путин се оказаха на ръба на война?

Как Европа и Путин се оказаха на ръба на война?

В момент, когато Владимир Путин се готви да спечели нови, напълно контролирани избори, поглеждаме назад към тези почти четвърт век отношения

"Има три етапа: обсъждане, подготовка и унищожение. Сега завършваме обсъждането и сме в подготвителния етап. На сантиметри сме от унищожението", предупреди унгарския лидер.

Миналата седмица той определи като неоснователни опасенията, че Русия ще нападне някоя държава членка на НАТО. "Не смятам за логично Русия, която дори не може да победи Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят", заяви тогава Орбан.

Според него обаче препратките към руската заплаха са "прелюдия" към по-нататъшна намеса на Запада във войната в Украйна.

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели

Войната в Украйна поляризира световната политика по-сериозно от всякога след Студената война

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е "дошло времето" членовете на Алианса да преразгледат някои от ограниченията, свързани с използването на оръжията, доставени на Украйна.

Украинските лидери призоваха правителствата да облекчат ограниченията и през последните седмици западните страни изглеждаха все по-раздвоени относно това дали на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари по цели на руска земя.

Външният министър на Унгария по-рано този месец посочи, че страната му - членка на НАТО, няма да участва в дългосрочния план на Алианса за подпомагане на Украйна, който Будапеща нарече "луда мисия".

Днес Орбан заяви, че преговорите за изпращане на френски военни инструктори в Украйна и за разрешаване на украинската армия да използва западни оръжия за удари по руски цели, са "тревожни" идеи, които доближават НАТО до война.

Мисия на НАТО в Украйна би рискувала световна война, вместо да защити страните членки на Алианса, категоричен бе Орбан.

"Абсурдно е, че НАТО, вместо да ни защитава, ни въвлича в световна война. Това е толкова абсурдно, колкото пожарникар да реши да изгаси пожар с огнехвъргачка", изтъкна той.

Русия: НАТО провокира Украйна да продължава безсмислената война

Русия: НАТО провокира Украйна да продължава безсмислената война

Алиансът умишлено навлизал в нов кръг на ескалация на напрежението