Налагането на санкции от ЕС може да доведе до пълно спиране на доставките на газ от Русия, което ще засегне сериозно европейската икономика. Това мнение изрази в понеделник министърът на икономиката, финансите и възстановяването на Франция Бруно льо Мер в ефира на телевизионния канал BFMTV, цитиран от ТАСС.

"Има несигурност относно възможните контрасанкции от страна на Русия, за които не знаем нищо. Влошаващата се ситуация (в Украйна), поведението на Китай, което все още е неясно и което ще бъде решаващо в тази криза, създава много неизвестни и да говорим, сякаш знаем със сигурност за какво става дума, би било грешка", каза Льо Мер.

Френският финансов министър призна, че "тази криза ще се отрази на цените на горивата", което от своя страна може да доведе до по-широки последици, а именно покачването на цените на храните. Той каза, че в такава ситуация трябва да се подготвят различни сценарии, като се започне от цените на газа и петрола, които продължават да растат.

Цената на природния газ възкачва нови върхове
Обновена

Цената на природния газ възкачва нови върхове

Цената на газа достигна 3900 долара за хиляда кубични метра

"Финансовите санкции са най-ефективното оръжие, с което разполагаме. Никой не иска да влиза в конфликт, във война с Русия. И (френският президент Еманюел Макрон) заяви това много ясно", каза Льо Мер. Според него тези въпроси ще бъдат обсъдени на срещата на лидерите на ЕС, насрочена за 10 и 11 март във Версай.

Американският президент Джо Байдън заяви, че алтернативата на безпрецедентните икономически санкции срещу Украйна е пълномащабна война между Запада и Русия.

Припомняме, че когато ЕС въведе санкции срещу Русия заради анексията на Крим, тогава Москва отговори с контрасанкции, като забрани почти целия внос на хранителни продукти от страните, наложили антируски санкции.