Европейският съюз трябва да се тревожи относно Huawei и други китайски технологични компании заради риска, който те представляват за индустрията и сигурността на Общността. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за цифровия единен пазар, Андрус Ансип, цитиран от "Ройтерс".

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Опасяват се от кибератаки и изтичане на класифицирана информация

"Трябва да се тревожим относно тези компании", изтъкна Ансип на пресконференция в Брюксел, дни след като един от висшите ръководители на китайския технологичен гигант Huawei беше арестуван в Канада в рамките на разследване на предполагаеми банкови измами.

Huawei, която генерира приходи от 93 млрд. долара през миналата година и се смята за най-добрата компания в сектор комуникации в Китай, са подложени на критично разглеждане от много западни страни заради връзките си с китайското правителство, предизвикано от опасения, че могат да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.

Белгия също забранява оборудване на Huawei в държавните институции

Белгия също забранява оборудване на Huawei в държавните институции

Заради опасения, свързани със сигурността

Ансип заяви, че е притеснен, че китайските технологични компании са длъжни да си сътрудничат с китайските специални служби.

Той също така изтъкна, че тези компании произвеждат чипове, които биха могли да се използват, "за да получат нашите тайни".

"Като нормални, обикновени хора трябва да се страхуваме", посочи той, добавяйки, че нямал достатъчно информация за неотдавнашния арест в Канада.

Huawei са добре дошли във Франция

Huawei са добре дошли във Франция

С това Франция се опълчва на САЩ