Европейският парламент одобри заем в размер от 1 млрд. евро, който трябва да помогне на Украйна да покрие част от недостига си на външно финансиране за периода 2018 - 2019 г.

Заемът представлява извънреден инструмент, насочен към преодоляването на сериозни финансови затруднения в държави извън ЕС.

Предварително условие за отпускане на заема е, че Украйна трябва да зачита ефективните демократични механизми, включително многопартийната парламентарна система, правовата държава и човешките права. Помощите от ЕС трябва да помогнат за намаляването на бедността и създаването на работни места в Украйна.

Евродепутатите настояват заемът да бъде обвързан с напредъка в борбата срещу корупцията и най-вече с изграждането на специален съд, който да съответства на препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Комисията и Европейската служба за външна дейност трябва да следят по време на целия процес за изпълнението на условията, като в случай, че тези условия не са изпълнени, Комисията следва временно да прекрати или отмени изплащането, отбелязват евродепутатите.

Резолюцията беше подкрепена с 527 гласа "за", 124 "против" и 29 "въздържали се".