През миналия месец нивото на безработица в Европа нараства слабо, задържано от използването на трудови програми, които задържаха милиони работници на заплати и тъй като някои хора спряха да търсят работа, показват официални данни публикувани днес, съобщават Евростат и АП.

Коефициентът на безработица в 19-те страни от еврозоната нарасна до 7,3% през април, първия пълен месец, когато пандемичните блокади засегнаха континента, от 7,1% през март.

Повишаването на безработицата в Европа е умерено според международните стандарти, тъй като работодателите използват широко подкрепени от правителството краткосрочни работни програми, които им позволяват да задържат служителите на заплати, докато очакват по-добри времена.

Рекордно увеличение на безработните във Франция

Рекордно увеличение на безработните във Франция

Броят на хората, регистрирали се на бюрата по труда, скочи с 843 000 от март до 4 575 500

В Германия, най-голямата икономика в Европа, федералната агенция по труда плаща поне 60% от заплатата на служителите, които са на намалени или нулеви часове. Около 10,66 милиона души са регистрирани за тази програма през март и април, а 1,06 милиона през май, съобщи агенцията по труда, макар да подчертава, че това не означава, че всички те са били действително заети за кратко време. Германия има население от 83 милиона.

Европейските данни за безработни показват, че някои безработни вероятно са спрели да търсят работа и са спрели да се считат за търсещи работа.

Това изглежда е случаят в страна като Италия, където процентът на безработицата всъщност е спаднал до 6,3% от 8% при сезонно изгладени условия.

В Германия равнището на безработица се повиши скромно до 6,3% от 5,8% според мерките на собствените агенции по труда.

Близо 3 млн. души в Испания са загубили работата си заради пандемията

Близо 3 млн. души в Испания са загубили работата си заради пандемията

Най-засегнатите области са Каталуния, Мадрид и Андалусия

В сряда управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел прекарва втори ден в подготовка на пакет от стимули, чиято цел е да помогнат за стартирането на икономиката. Очаква се това да струва около 80-100 милиарда евро.

Германия вече предлага общо над 1 трилион евро помощ чрез различни пакети, които включват пари за малки компании и индивидуални предприемачи, и за насочване на капитал в по-големи компании, където е необходимо.

Кризата прекрати ангажимента на правителството за поддържане на баланса на бюджета. Германия започна отслабването на коронавирусните ограничения на 20 април, около месец след въвеждането им, и облекчаването набира темп. Въпреки това икономиката премина в рецесия през първото тримесечие и това се очаква да се задълбочи през текущото тримесечие.

Безработицата - под очакванията, но не и незначителна

Безработицата - под очакванията, но не и незначителна

Генерирането на нова безработица е част от нормалното функциониране на пазара на труда