Икономиката на еврозоната ще расте по-бавно от очакваното преди тази и следващата година, прогнозира Европейската комисия в понеделник, тъй като потребителското търсене страда от висока инфлация и най-голямата икономика, Германия, изпада в рецесия тази година, предава "Ройтерс".

В своите междинни прогнози за брутния вътрешен продукт и инфлацията на петте най-големи икономики в еврозоната Комисията каза, че БВП на зоната с единната валута ще нарасне с 0,8% през 2023 г. и с 1,3% през 2024 г. срещу прогнози от 1,1% и 1,6 % съответно направени през май.

"Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват по-тежко от очакваното в пролетната прогноза", каза Комисията.

"Това е въпреки намаляващите цени на енергията и изключително силния пазар на труда, на който се наблюдават рекордно ниски нива на безработица, продължаващо разширяване на заетостта и нарастващи заплати", се казва в съобщението.

Комисията прогнозира потребителска инфлация в еврозоната от 5,6% през 2023 г. и 2,9% през 2024 г., и двете доста над целта на Европейската централна банка от 2,0%. Инфлацията през тази година ще бъде по-ниска от прогнозата от 5,8% през май, но по-висока от предишната прогноза за 2024 г., като прогнозата за май беше за 2,8%.

ЕЦБ бързо повишава лихвите от средата на 2022 г., за да спре рекордния ръст на цените, правейки кредитите за икономиката по-скъпи - фактор, който удари прогнозата за растеж.

"Рязкото забавяне на предоставянето на банков кредит за икономиката показва, че затягането на паричната политика си проправя път през икономиката", каза Комисията.

"Индикаторите от проучването сега сочат забавяне на икономическата активност през лятото и следващите месеци, с продължаваща слабост в индустрията и затихваща инерция в услугите, въпреки силния туристически сезон в много части на Европа", се казва в съобщението.

Германия, най-голямата икономика в Европа, ще се свие с 0,4% тази година, прогнозира Комисията, ревизирайки надолу прогнозата за растеж от 0,2% от май. През следващата година германският растеж също ще бъде по-бавен с 1,1% вместо очакваните по-рано 1,4%.

Италия и Нидерландия също ще растат по-бавно тази година, каза Комисията, прогнозирайки разширяване на БВП съответно от 0,9% и 0,5%, което е спад от съответно 1,2% и 1,8%.

Но Франция и Испания ще растат по-бързо от очакваното през 2023 г., каза Комисията, като прогнозира съответно 1,0% и 2,2% растеж вместо наблюдаваните преди 0,7% и 1,9%.

ЕС иска да опрости трансграничния достъп до социална сигурност

ЕС иска да опрости трансграничния достъп до социална сигурност

Комисията каза, че през 2021 г. 16 милиона души от ЕС са живели или работили извън собствената си територия