Европейската комисия (ЕК) обяви, че е отложила решение дали да включи ядрената енергия и природния газ в списъка си с допустими зелени инвестиции, информира "Франс прес".

ЕС създава огромен фонд да плати за преход към по-чиста енергия, но страните членки и активистите за климата са разделени по отношение на някои ключови технологии.

"Ядрената енергия и газът не са част от таксономията, която предлагаме днес", заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пред журналисти, като добави, че работата ще продължи и през лятото.

Някои страни членки на ЕС искат да премахнат своите електроцентрали, работещи на въглища, като използват повече природен газ, който се смята за по-ефективен и по-чист, но все пак е изкопаемо гориво.

Други столици искат да използват пакета на ЕС за подкрепа на ядрения си сектор, но природозащитници и много членове на Европейския парламент настояват, че пакетът на Общността трябва да се използва за финансиране на възобновяеми енергийни източници.

Комисията публикува предложението си днес, както се очакваше, но решенията по тези чувствителни теми липсваха, оставяйки много преговори за по-нататък.

Планът трябваше да бъде "делегиран акт", което означава, че ще се превърне в закон, освен ако страните членки или Европейският парламент не го отхвърлят.

Ала мястото на газа и ядрената енергетика в т. нар. "Списък на таксономиите", определящ зелените инвестиции, сега може да се наложи да бъде решено чрез обичайното законодателство, за което може да се пазарят дипломати, депутати и лобисти.

"Искам да кажа, че изборът беше да не се прави нищо, докато всичко приключи. И наистина, нямаме време за това", отбеляза еврокомисарят по финансовите услуги Марийд Макгинес, обяснявайки защо днешният списък на таксономиите не разглежда ядрената енергия и газа.

"Така че смятам, че когато покриваме 80 процента от емисиите на парникови газове чрез този първи делегиран акт в таксономията, мисля, че това е огромна стъпка. И тази година ще има още стъпки в тази посока", подчерта Макгинес.

Домбровскис заяви, че научните изследвания ще продължат и оценката би могла "все пак да дойде през втората половина на годината".