Европейската комисия обяви, че завежда дело срещу Полша в най-висшия съд на Общността за предполагаема липса на съдебна независимост, добавяйки към списък от съдебни дела, заведени вече срещу Варшава, информира ДПА.

"Дълбоко съм обезпокоена от продължаващите действия, които подкопават съдебната независимост в Полша", подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, визирайки натиск върху съдиите.

Съд на ЕС: Новите съдебни правила на Полша са в разрез с правото на ЕС

Съд на ЕС: Новите съдебни правила на Полша са в разрез с правото на ЕС

Полското правителство трябва да прекрати тези разпоредби и да спазва принципите на съдебната независимост

Европейската комисия е категорично несъгласна конкретно с действията на дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша, която е опетнена от твърдения, че не е независима от правителството.

Дисциплинарната камара на Върховния съд може да отменя имунитета на съдиите например, като с това направи възможно наказателното производство.

Днес комисията поиска Съдът на ЕС да разпореди спиране на тези дейности и да замрази вече взетите решения за имунитета, докато най-висшият съд на ЕС окончателно се произнесе по въпроса.

Още през април миналата година Съдът на ЕС разпореди на Полша да прекрати дейността на дисциплинарната камара.

Камарата обаче продължава да работи, като твърди, че заповедта се прилага само за дисциплинарни производства за съдии, но не и за казуси за имунитет или други въпроси.

ЕС с ултиматум към Полша за съдебната реформа

ЕС с ултиматум към Полша за съдебната реформа

Ултиматумът е отправен, след като Варшава пренебрегна оплаквания по-рано

Освен това Европейската комисия започна този месец наказателна процедура срещу Полша относно закона за съдебната власт в страната. През декември тя уведоми Варшава за още жалби, тъй като камарата все още е активна. Процедурата, стартирана днес, е свързана с тази процедура.

По-рано този месец Съдът на ЕС установи, че части от реформите в Полша пораждат "системни съмнения в съзнанието на отделни лица относно независимостта и безпристрастността на съдиите, назначени в края на този процес".

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс заяви пред репортери, че се надява Съдът на ЕС да реши бързо да разпореди временно спиране на дейностите, свързани с имунитета.

"Съдът трябва да има възможност да вземе много бързо решение", каза той.

В отговор националистическото правителство на Полша настоя, че делото на Комисията нямало правна или фактическа обосновка.

"Регулирането на съдебната власт е национален прерогатив, което може да се заключи от полската конституция и договорите на ЕС. Полските регулации не се отклоняват от стандартите на ЕС", подчерта говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Брюксел предава Полша на Съда на ЕС

Брюксел предава Полша на Съда на ЕС

Искът е с цел защита на съдиите от политически контрол