Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, пише "Политико".

Следователи от Европейската прокуратура (EPPO) през последните месеци поеха работата от белгийските прокурори, разследващи Фон Дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", показват правни документи, видяни от "Политико" и говорител на прокуратурата в Лиеж. Въпреки че прокурорите на EPPO разследват предполагаеми престъпления, все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите на проевропейската коалиция, водена от Доналд Туск, каза говорител на полското правителство пред POLITICO.

Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на текстови съобщения между Фон Дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията Covid-19, в афера, наречена "Пфайзергейт".

New York Times съди ЕС заради текстови съобщения за Pfizer на Фон дер Лайен

New York Times съди ЕС заради текстови съобщения за Pfizer на Фон дер Лайен

Съобщенията могат да хвърлят светлина върху сделки за закупуване на ваксини срещу COVID-19 на стойност милиарди евро

New York Times, който първи разкри за размяната на съобщения, докато двамата лидери са уговаряли условията на сделката, започна паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура в момента разследва случая, рискува да подложи на допълнителен контрол ролята на президента на Комисията в сделката за ваксини, чиято приблизителна стойност е над 20 милиарда евро. Европейската прокуратура ръководи общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да конфискува телефони и други подходящи материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на Фон Дер Лайен.

Развитието идва в деликатен момент председателя на ЕК, докато тя се готви за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС.

Комисията засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за Фон Дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна вежди, като POLITICO разкри в края на миналата година, че има най-малко 4 милиарда евро пропилени дози. Оттогава договорът за ваксината с Pfizer е предоговорен.

Страните от ЕС унищожили ковид ваксини за 4 млрд. евро

Страните от ЕС унищожили ковид ваксини за 4 млрд. евро

Бракувани са над 215 млн. дози

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но Фон Дер Лайен досега избягваше да говори за него. В отговор на директен въпрос, зададен й от POLITICO относно изчезналите текстови съобщения, Фон дер Лайен каза : "Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите."

През 2022 г. EPPO обяви, че разглежда по-общо доставките на ваксини в ЕС, но това е първият път, когато службата е изрично свързана с "Пфайзергейт".

Случаят, който сега се разглежда от EPPO, обединява няколко различни правни, политически и финансови аспекти - и се пресича със съдебни дела, които фармацевтичният гигант Pfizer заведе срещу Унгария и Полша.

Миналата година Балдан, 36-годишен белгийски лобист с връзки със скептично настроената към ваксините група Bon Sens, подаде наказателна жалба в Белгия във връзка с ролята на Фон Дер Лайен в преговорите за ваксината с Pfizer за това, което той твърди, че са актове на "намеса в обществени функции, унищожаване на SMS-и, корупция и конфликт на интереси", според правна информация, предоставена от неговия адвокат.

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

Европейската сметна палата обвинява ЕК, че отказва да оповести подробности за договора

Добавянето на европейски правителства към неговата жалба добавя тежест към това, което иначе би могло да се разглежда като личен кръстоносен поход. Унгария, водена от Виктор Орбан, твърд противник на Фон Дер Лайен, също подаде жалба във връзка с ролята на президента на Комисията в преговорите за ваксина с Pfizer, според двама запознати със случая, говорещи при условие за анонимност поради чувствителност.

Полша подаде собствена жалба миналия ноември, потвърди говорител на полското правителство. Въпреки това, след избирането на Туск през декември, "новото правителство работи да оттегли Полша от тези процедури", каза говорителят.

Подробностите по случая не са публични, но вътрешни лица казаха, че макар жалбата, подадена от Унгария, да е различна от тази на Балдан, тя се съсредоточава върху същата размяна на текстови съобщения. В същата насока е и жалбата на Полша, казаха двамата запознати с подробностите по случая.

Както Унгария, така и Полша също са съдени от Pfizer за пропуснати плащания за дози ваксини след спиране на доставките, цитирайки свръхпредлагането и финансовото напрежение от войната в Украйна.

Служител на Европейската комисия каза, че Комисията не е знаела за възможни процедури, освен от статии в пресата.

Унгарското правителство не отговори на искане за коментар. Pfizer и EPPO отказаха коментар.

Moderna ще получи 750 млн. долара за разработка на противогрипни ваксини

Moderna ще получи 750 млн. долара за разработка на противогрипни ваксини

Компанията очаква разходи от около 4.5 милиарда долара за 2024 г.