Много страни от Европа, в това число и членове на НАТО, не биха имал против да се обърнат за помощ към Русия, но това не им се разрешава от "по-големия брат". Тезата е на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. По думите му дори и в условията на пандемия някои страни се опитват в кризата да внедрят геополитика.

"Ситуацията с помощта, която Русия оказа на Италия по пряка молба на премиера, всички ния я знаем много добре. Но някои медии в Италия се опитват да представят това едва ли като военно нахлуване на територията на Алианса", коментира Лавров по Първи канал.

По думите на Лавров и други страни също биха искали да се възползват от руска помощ.

"Ние знаем от различни източници, че на редица страни от Европа, Европейския съюз и НАТО, които не биха искали да тръгнат по пътя на Италия с епидемията и биха се обърнали към нас за някои видове помощ, където имаме определено преимущество пред другите, но просто не им се разрешава това от по-големия брат".

Русия изпрати екип от военни епидемиолози и специалисти от войски по радиационна, химическа и биологична отбрана в Италия в края на март. Те пристигнаха дарение от дезинфектанти и тестове. Военните участваха лично в дезинфекцията на пансиони за възрастни хора в Ломбардия.

За помощта Русия разтръби по различни медии, въпреки че италианските реакции бяха по-скоро сдържани.

Захарова отговори на критиката за "безполезната" помощ на Русия за Италия

Захарова отговори на критиката за "безполезната" помощ на Русия за Италия

80% от хуманитарната помощ, доставена от Москва, не помагала на Италия

В самата Русия в момента случаите на коронавирус са над 74 588, а смъртните случаи са 681.